Stojanović na udaru zbog Severine 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Hrvatska pevačica Severina Vučković našla se u središtu tabloidnih napada na kosovskog političara Branimira Stojanovića, koji se kandiduje na aktuelnim kosovskim izborima za gradonačelnika Gračanice, i to u jeku sukoba u koji su je beogradski prorežimski mediji doveli sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

U kampanju za kosovske izbore Severina je ušla indirektno kada je jedna od njenih pesama poslužila kao muzička podloga za promotivni spot jednog „odmetnutog“ srpskog političara sa Kosova.

Branimir Stojanović na udaru je domaćih tabloida od kada je odlučio da se „odmetne“ od Srpske liste, koja u svom političkom angažmanu na Kosovu ima podršku zvaničnog Beograda.

Stojanović je odlučio da okrene leđa dosadašnjoj istaknutoj poziciji člana Srpske liste i samostalno se kandidovao za predsednika opštine Gračanica na lokalnim izborima na Kosovu raspisanim za 17. oktobar.

Iako je Stojanović naglasio da njegovom kandidaturom neće biti ugroženo srpsko jedinstvo, niti će pokušati da „otme“ glasove Srpskoj listi tako što bi kandidovao listu odbornika, on se našao na udaru beogradskih tabloida, i to zbog korišćenja muzičke numere hrvatske pevačice.

U svojoj političkoj kampanji za ovu poziciju Stojanović je pokušao da se predstavi video-spotom na kome je prikazan manastir Gračanica, a kao muzičku podlogu izabrao je stihove kontroverzne Splićanke.

„Rođeno moje, ljubav rađa heroje, jer što me nije ubilo, snagu mi je ulilo. Najteže borbe najjači vode. Budi mi dobro, na meni kola nek se slome.“

Inače, stihove ove pesme pevačica je posvetila svom sinu Aleksandru, koga je dobila tokom veze sa srpskim biznismenom Milanom Popovićem, dok je vodila bitku za starateljstvo nad dečakom.

A upravo sin Aleksandar i pevačicini loši odnosi sa bivšim partnerom mogli bi biti uzrok njenih navodnih sukoba sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Naime, prethodnih dana beogradski tabloidi pisali su da je Severina navodno pretila patrijarhu Porfiriju te da ju je on prijavio hrvatskom Državnom tužilaštvu, ali su ubrzo sve strane demantovale postojanje ovakve prijave.

Tabloidi bliski režimu u Srbiji naveli su da je Vučković mesecima uznemiravala poglavara SPC tako što mu je slala uvredljive i preteće poruke na mobilni telefon zbog čega je protiv nje podneta i krivična prijava.

Severinina advokatica Jasminka Biloš izjavila je da ni ona ni njena klijentkinja nemaju nikakva saznanja o navodnoj prijavi tužilaštvu, ali je potvrdila da je „tačno da su patrijarh Porfirije i Severina kontaktirali i čuli se“.

U međuvremenu je sekretar Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Bogoljub Ostojić demantovao da postoji krivična prijava, ali su iz SPC za hrvatski RTL poručili da je „istina da je Severina slala poruke“ kao i da „patrijarh ne želi da je tuži i oprašta joj“.

Veze između hrvatske estradne zvezde i poglavara Srpske pravoslavne crkve sežu u vreme kada je patrijarh Porfirije bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski te je Severina navodno od njega tražila pomoć u borbi za starateljstvo nad sinom zbog poznanstva Porfirija sa ocem dečaka Milanom Popovićem.

O dobrim odnosima Porfirija i srpskog „kralja bakra“, kako često nazivaju Popovića, svedoči i to što je upravo vrhovni poglavar SPC krstio najmlađeg sina Milana Popovića u maju ove godine.

Tom prilikom mediji su pisali i da Milan Popović važi za velikog vernika i dobrotvora, odnosno da je donirao dosta novca Srpskog pravoslavnoj crkvi.

Pevačica je na sve ove medijske napade odgovorila objavom na svom Instagram profilu u kojoj je citirala partizanskog heroja Radeta Končara.

„Kukavice, pucajte u prsa. Milost ne tražim…“, napisala je Severina ispod svoje objave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.