Stojčević: Cilj izmene Zakona pojačati ličnu odgovornost u zaštiti od zaraze 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Generalna sekretarka Vlade Srbije Tamara Stojčević je za N1 danas izjavila da će uvođenje prekršajnog naloga u zakonski okvir omogućiti da komunalni inspektori i milicajci kontrolišu i kažnjavaju građane na licu mesta zbog neprimenjivanja ličnih mera zaštite od zaraze, uključujući tu i kažnjavanje u gradskom prevozu.

Stojčević je rekla da, koliko je njoj poznato, niko do sada nije kažnjen zbog nenošenja maske, ali i da cilj predstojećih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti da se pojača lična odgovornost.

„U taj zakon se uvode lične mere zaštite, kao što je nošenje maski i održavanje distance, a provođenje ličnih mera moći će da kontroliše komunalna milicija, i to kod fizičkih i pravnih lica, uz mogućnost izricanja kazne na licu mesta“, pojasnila je Stojčević.

Ona je navela da se visina kazni kreće od pet hiljada dinara za nenošenje maske do 50.000 do 300.000 dinara za pravna lica u kojima se utvrdi nepridržavanje mera zaštite.

Na pitanje da li je do sada u Srbiji bila situacija da „nije imao ko da kažnjava“ one koji se nisu pridržavali mera, Stojčević je odgovorila negativno, i pojasnila da je procedura bila drugačija, i da je sanitarni inspektor mogao samo da pokrene postupak pred sudijom za prekršaje.

„Cilj izmena zakona nije kažnjavanje već da se što više građana pridržava zaštitnih mera“, poručila je generalna sekretarka Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari