Stojković: Matične ćelije za lečenje mnogih bolesti 1Foto: printscreen youtube

Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, danas je bio domaćin međunarodnog naučnog skupa na temu “Savremeni trendovi u istraživanju matičnih ćelija’“.

Skup je održan u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a uz podršku Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača ‘’AIS 3’’ i ambasade Italije u Srbiji.

Jedan od glavnih cilja skupa je predstavljanje najnovijih saznanja o ćelijskim i molekulskim mehanizmima važnim u regenerativnoj medicini i upoznavanje javnosti sa najnovijim dostignućima u ovoj oblasti. Genetičar, prof. dr Miodrag Stojković, redovni profesor FMN, govoreći o praktičnoj primeni matičnih ćelija u lečenju u Srbiji, rekao je da se matične ćelije u svetu sve više koriste, i to ne samo u naučne svrhe, nego i za lečenje mnogih bolesti.

– Nažalost, to još nije došlo do nas, ali se u svetu matične ćelije koriste u lečenju bolesti oka, saniranju opekotina i povreda kod ljudi. Sve više se koriste i kod neurodegenerativnih promena. Imate mezenhimalne matične ćelije koje se koriste za oboljenja lokomotornog aparata, odnosno stvaranje novih kostiju i koštanih tkiva i hrskavice kod sportskih povreda. Broj bolesti koje se danas tretiraju matičnim ćelijama iz dana u dan je sve veći. Postoji više tipova i vrsta matičnih ćelija i svaka ima svoju primenu. Nas ovde u Kragujevcu interesuju mezenhimalne matične ćelije i one koje služe za dobijanje ćelija sa nervnim karakteristikama, a za lečenje neuroregenerativnih bolesti, odnosno Parkinsona, Alchajmera, i naročito degenerativnih bolest, rekao je danas, između ostalog, dr Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari