U teškoj saobraćajnoj nesreći u Egiptu, kod luke Safaga, između čuvenog letovališta Hurgada i arheološkog lokaliteta Luksor, juče rano ujutro poginulo je devetoro turista iz Srbije, čija imena nisu saopštena do zaključenja ovog izdanja Danasa. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) saopštilo je sinoć da od egipatskih vlasti još nije dobijena zvanična potvrda o broju i identitetu poginulih.

U Srbiji je današnji dan proglašen za Dan žalosti, a predsednik Srbije Boris Tadić, koji boravi u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku, izjavio je da se čini sve da se pomogne povređenima. Dejan Vasiljević, ambasador Srbije u Egiptu, saopštio je i da je još osam osoba povređeno, od kojih sedam lakše, dok je jedna životno ugrožena. On je preneo da je povređenima ukazana pomoć u Hurgadi, i da su potom smešteni u jednu od najboljih klinika u Kairu. Za osobu koja je životno ugrožena, ambasador je preneo mišljenje egipatskih lekara, da bi ona danas trebalo da izađe iz teškog stanja i da joj se zdravstveno stanje stabilizuje.Vasiljević je kazao da je povređene obišao izaslanik predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, koji je izdao naredbu da se prema srpskim povređenim turistima primene najbolje medicinske mere i nega.

Borislav Stefanović, politički direktor MSP-a, izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu, da je uzrok nesreće sudar autobusa u kome su bili srpski turisti, sa šleperom, kao i da je nesreću izazvao vozač šlepera. U autobusu je bilo 17 putnika iz Srbije, 14 odraslih i troje dece, a ambasador Vasiljević je u prvom javljanju za beogradske medije, naveo da su, prema prvim informacijama, svi poginuli odrasle osobe.

Turisti iz Srbije koji su bili u ovom autobusu, otputovali su u Egipat preko turističke agencije Perla turs iz Novog Sada, ali su, prema nezvaničnim informacijama, krenuli na izlet u organizaciji lokalne agencije. U udesu su poginula i dvojica Egipćanina, navodno obojica vozači, a turistički vodič, takođe Egipćanin, je povređen. Prema nezvaničnim informacijama, među stradalima je najviše Novosađana i Zrenjaninaca, a prosek godina je oko trideset. Prema nekim izvorima, među stradalim građanima Srbije, nisu samo turisti koji su otputovali preko Perla tursa, već ih ima i iz drugih agencija. Do udesa je došlo, oko šest ujutru po lokalnom vremenu, kada je teretni kamion udario u autobus bočno, i oba vozila su se prevrnula. Mediji prenose da su ekipe hitne pomoći brzo stigle na lice mesta, a da je povređenima pomogao i jedan student medicine iz Srbije, koji je bio u autobusu.

Predsednik Tadić je izjavio da su uključeni puni kapaciteti Srbije u Egiptu kako bi se pomoglo povređenima i da se čini sve što je moguće da dobiju najbolju lekarsku negu. Tadić je naglasio da je dao instrukcije da ljudi koji su specijalizovani za konzularne poslove pomognu u najkraćem mogućem vremenu, a MSP je potvrdilo da specijalni konzularni tim danas treba da stigne u Hurgadu kako bi pomogao u obavljanju poslova oko prenosa posmrtnih ostataka i lečenja povređenih.

„Mislim da smo u jednoj veoma teškoj situaciji i sve nas je ovde, kao i sve građane Srbije pogodila ova strašna vest“, rekao je Tadić. On je istakao da je primio saučešća od predstavnika delegacija koje učestvuju na samitu nesvrstanih, što je, kako je kazao, „značajan gest solidarnosti“.

Brza i neprilagođena vožnja i loši putevi uzroci su mnogobrojnih saobraćajnih nesreća u Egiptu. Egipatski putevi su jedni od najnesigurnijih i najopasnijih na svetu, jer nisu dobro obeleženi i ne održavaju se redovno. Samo tokom 2008. godine, u Egiptu je u ovakvim udesima poginulo više od 8.000 ljudi.

Predstavnici drugih agencija koje organizuju putovanja i odmor u Egiptu uglavnom se slažu da je vožnja u ovoj zemlji rizična.

Tako Aleksandar Vučković iz Argus tursa kaže da je ova afrička zemlja poznata po netipičnim saobraćajnim pravilima i bržoj vožnji.

– Saobraćaj u Egiptu jeste neobičan, naročito u Kairu, dok je Hurgada manja i u njoj nije tako strašno, ali uprkos tome mi svih ovih godina nismo imali problema. Poslednjih 15 godina se zbog ranijih terorističkih napada organizuju konvoji i do pustinje se uvek ide u pratnji policije – ističe Vučković. On napominje da su svi putnici koji idu preko Argusa u Egipat ili bilo gde drugde zdravstveno osigurani.

– Što se tiče organizovanja izleta za to ne odgovara agencija direktno, već to čini egipatska agencija, koja je naš partner. Izleti bilo koje vrste su izborni – napominje Vučković.

Međutim, sudeći po svedočenjima turista koji su boravili u Egiptu, a koji su se juče javljali Danasu, izleti, odnosno vožnja do poznatih lokaliteta u ovoj zemlji više je nego rizična. Iako izlete sprovode lokalni operateri i prevoznici, evidentno je i da naše agencije nakon brojnih pritužbi turista zbog suludih vožnji u konvojima uglavnom ne reaguju ili ne upozoravaju turiste koliko je to opasno.

Problem je što se vozači ne pridržavaju osnovnih pravila u saobraćaju kao što su neophodno odstojanje između vozila, zabrana preticanja, ograničenje brzine i upotreba svetala u noćnoj vožnji, a to je sve veoma opasno kada ste u koloni i od po stotinu autobusa. Upravo je takva noćna vožnja veoma opasna, jer se zbog prašine, peska i loših puteva utrostručuje rizik od nesreća. Poslenici u agencijama i vodiči, kako svedoče čitaoci Danasa, vrlo retko upozoravaju turiste na moguće opasnosti, a u onim slučajevima kada su izleti već uračunati u cenu i naše agencije bi morale da snose neku odgovornost, jer imaju i mogućnost da biraju domaće operatere i prevoznike, koji nisu „prozivani“ zbog pomenutih problema.

Iako je informacija o pogibiji turista koji su većinom iz Novog Sada, emitovana još prepodne, u agenciji u Novom Sadu nije bilo gužve. Tokom dana, rođaci i prijatelji putnika koji su 10. jula otputovali u Egipat, često su zvali ovu agenciju, ali nisu dolazili do kancelarija. Osim brojnih novinarskih ekipa, u agenciju su tokom celog dana samo dolazili Novosađani da uplate svoje letnje aranžmane.

Telefoni za informacije

Dežurni telefoni za svaku vrstu pomoći i asistencije u MSP:

+381 11 306 82 68 i +381 11 306 81 97.

Ambasada Srbije u Kairu: 00 201 222 48 114.

Bolnica u Hurgadi: 00 206 535 44850; 0020653543850.

Porodice obaveštene

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da je u saradnji s MUP-om sinoć obavestilo članove porodica građana koji su boravili u Egiptu o detaljima nesreće kojim raspolažaju institucije u Beogradu. U saopštenju se navodi da je ministarstvo u stalnoj vezi s predstavnicima egipatskih vlasti u nastojanju da dobije što više informacija. MSP je preporučilo nacionalnom avio prevozniku Jat ervejzu da obezbedi prevoz u Egipat za porodice povređenih i poginulih.

Telegrami saučešća

Telegrame saučešća porodicama srpskih državljana poginulih u teškoj saobraćajnoj nesreći u Egiptu, uputili su predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović. Telegrame saučešća uputili su i crnogorski premijer i predsednik Milo Đukanović i Filip Vujanović, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari