Najmanje 18 islamskih pobunjenika poginulo je u napadu tri američke bespilotne letelice na severozapadu Pakistana, a te napade američka CIA redovno izvodi protiv pripadnika Al Kaide i talibana, navode vojni izvori. Novi napad je usledio samo dva dana pošto je u sličnoj akciji u istoj oblasti najverovatnije ubijen Pakistanac Ilijas Kašmiri, jedan od glavnih vođa Al-Kaide. Pakistanske i američke vlasti za sada ne mogu sa sigurnošću da potvrde njegovu smrt.


Bespilotne letelice CIA napadaju gotovo svakodnevno mete u plemenskim oblastima Pakistana na granici sa Avganistanom, glavnim uporištem pakistanskih talibana i najznačajnijim komandnim centrom Al Kaide u svetu, a te oblasti istovremeno služe kao pozadinska baza avganistanskim talibanima.

Ti napadi su nastavljeni gotovo istom žestinom i nakon ubistva Osame bin Ladena 2. maja, u akciji koju su američki komandosi izveli na severu Pakistana. U jučerašnjem prvom napadu bespilotna letelica ispalila je dva projektila na kuće koje se nalaze u samoj blizini jedne medrese u oblasti Šalam Ragzaji, u Južnom Vaziristanu, uporištu talibana, rekao je Frans presu jedan visoki pakistanski vojni zvaničnik koji nije želeo da otkrije identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari