Mada je Donji dom francuskog parlamenta podržao predlog o zabrani nošenja burke i nikaba na javnom mestu, dobri poznavaoci prilika tvrde da postoje mnoge prepreke koje treba ukloniti da bi pripadnicima policije bilo omogućeno da zaustave i naplate kaznu ženi koja prekriva lice velom.

Istovremeno, stiče se utisak da su pojedini poslanici dali zeleno svetlo za sprovođenje u delo vladine inicijative jer su bili podstaknuti najnovijim istraživanjima javnog mnjenja koja pokazuju da gotovo 70 odsto Francuza smatra da ta praksa predstavlja simbol potlačenosti žena. Ilustracije radi, jedan član parlamenta opisao je velove kao „kaveze“ i „hodajuće sanduke“.

Ipak, imao i onih koji smatraju da zabrana nošenja burki zapravo predstavlja pokušaj da se osnaži francuski identitet. U tom kontekstu, britanski analitičari navode da poslanici veruju da oni koji žive u Francuskoj ili posete državu treba da prihvate tamošnje vrednosti. Prema mišljenju političkog komentatora Gevina Hjuita, francuski parlamentarci zapravo strahuju od „odvajanja muslimanske zajednice“. Hjuit takođe prenosi reči 26-godišnje Anise koja nosi nikab dve godine i tvrdi da je novi „islamofobični zakon“ neće sprečiti da to i dalje čini. „Mislim da takva zabrana nije u skladu s međunarodnim pravilima i savest mi ne bi bila mirna kada bih skinula veo“, izjavila je Anisa.

Britanski analitičar naglašava da neće biti lako sprovesti u delo novo pravilo jer će u prvih šest meseci žene koje nose velove biti zaustavljane na ulici i dobijati obaveštenje o francuskim zakonima, a tek nakon tog perioda policija će moći da na licu mesta novčano kažnjava one koje prekrše propis, dok muškarcima koji primoraju svoje supruge ili ostale članice porodice da nose burke prete daleko veća novčana kazna ili robija. Hjuit takođe ocenjuje da će u pojedinim pariskim predgrađima gde žive muslimanske zajednice pripadnicima policije morati da ulože veliki trud da bi ubedili žene da skinu veo. Štaviše, on ističe da bi novo pravilo moglo izazvati i porast ekstremizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari