Pakistanska vojska najavila je otvaranje i drugog fronta u ofanzivci protiv talibana na pograničnim oblastima zemlje. Armija, koja se bori u dolini Svat i dva obližnja distrikta u severozapadnoj graničnoj provinciji početkom narednog meseca počinje novu ofanzivu u plemenskoj oblasti Vaziristan. „Vojska planira odlazak u Vaziristan u ofanzivi u kojoj će biti uključen veliki broj vojnika u cilju uspostavljanja kontrole nad oblašću“, navodi se iz poverljivih izvora pakistanske vojske.

Najverovatnija prva meta operacije biće šef pakistanskih talibana Baitulah Mehsud, čija je baza u Južnom Vaziristanu, koji se nalazi na granici sa Avganistanom. Vašington je, od dolaska Baraka Obame za predsednika SAD, intenzivirao pritiske na Pakistan da pokrene ofanzivu u Vaziristanu. Mehsud (35), koji je preuzeo odgovornost za napad na policiju ispred centra za obuku u Lahoru marta ove godine, vođa je labavog graničnog saveza Pakistanske talibanske grupe.

Zapadne diplomate su potvrdile da pakistanska vlada razmatra da li će proglasiti vanredno stanje u Vaziristanu i krenuti u opsežnu ofanzivu protiv talibana. Negativne posledice takve jedne operacije po stanovništvo tih oblasti bile bi ogromne, jer je Vaziristan već suočen sa izbegličkom krizom a očekuje se da milion ljudi još dođe iz doline Svat.

Kontraofanziva talibana, s druge strane, mogla bi se osetiti na veći deo Pakistana, jer kako procenjuju vojni analitičari, bombaši samoubice obučeni pod komandom Mehsuda mogli bi intenzivirati napade širom zemlje. Kada je reč o logistici, operacije u Vaziristanu zahtevaju veliki broj vojnika i vojne opreme. Pakistanska vojska već je rasporedila 130.000 vojnika na severo-zapadnoj pograničnoj teritoriji i okolnim oblastima.

U međuvremenu, pojedini strani mediji juče su objavili mapu, sa 24 dikstrikta, koja pokazuje da je samo 38 odsto pakistanske severozapadne pogranične teritorije i okolnih oblasti pod kontrolom vlade, što upućuje da su talibani učvrstili svoje pozicije širom severozapadnog dela zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari