Pojavila se opasnost da kriza u Moldaviji, koja je u narodu prozvana „Tviter revolucija“ (po socijalnoj internet mreži nalik Fejsbuku), preraste u još jedan obračun između Rusije i Zapada. Rusija je podržala predsednika Moldavije Vladimira Voronjina kada je on optužio Rumuniju, zemlju članicu EU i NATO, za potpirivanje pokušaja državnog udara i proterao rumunskog ambasadora iz zemlje

Pojavila se opasnost da kriza u Moldaviji, koja je u narodu prozvana „Tviter revolucija“ (po socijalnoj internet mreži nalik Fejsbuku), preraste u još jedan obračun između Rusije i Zapada. Rusija je podržala predsednika Moldavije Vladimira Voronjina kada je on optužio Rumuniju, zemlju članicu EU i NATO, za potpirivanje pokušaja državnog udara i proterao rumunskog ambasadora iz zemlje. Voronjin je obećao da će organizatorima protesta, koji su u utorak potresli prestonicu Kišinjev nakon što su vladajući komunisti proglasili pobedu na parlamentarnim izborima održanim proteklog vikenda, biti određena „stroga kazna“. Moskva, duboko podozriva prema antivladinim protestima na teritoriji koju smatra svojom sferom interesa, oštro je osudila demonstracije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u svojoj izjavi podržao inicijative Voronjina i naveo da „svako nastojanje da se poigrava emocijama mladih ljudi koji čine većinu na demonstracijama nije samo bezobzirno i nemoralno, veći uskogrudo.“ Šef ruske diplomatije nazvao je proteste „sramotnim“, a Duma je zahtevala od EU da osudi demonstracije. „Kada se rumunska zastava zavijorila na zgradama državnih institucija Moldavije, pokušaj opozicije da izvede državni udar postao je jasan. Mi to nećemo dozvoliti“, rekao je Voronjin.

Rumunija i Moldavija imaju jake istorijske veze, ali su rumunske vlasti odlučno odbacile optužbe, dok su analitičari u Kišinjevu optužili elemente u vladi Moldavije za podsticanje sukoba kako bi napravili jaz između države i EU, te je približili Rusiji. Samo dan nakon što je Moldavija proterala ambasadora Rumunije iz zemlje, vlasti u Bukureštu upozorile su svoje građane da ne putuju u susednu Moldaviju navodeći da im tamo nije garantovana bezbednost.

Ne tako davno, revolucije su dobijale imena prema bojama cveća, pa je tako narandžasta dodeljena Ukrajini, ružičasta Gruziji, a lala Kirgistanu. Ali, zahvaljujući kompjuterskoj tehnologiji protesti u Moldaviji su nazvani „tviter revolucija“. Nakon izbijanja protesta svakog minuta su postavljane nove vesti na internetu na engleskom i rumunskom jeziku pri čemu su simpatizeri konstantno obaveštavani o situaciji u zemlji.

Na velikom broju blogova na vebsajtovima izraženo je zaprepašćenje zbog toga što su događaji postali nasilni, kao i sumnja da su vlasti izazvale nasilne sukobe. Natalija Morar, moldavski novinar i lider jedne od grupa omladine koji stoje iza protesta, postavila je saopštenje na blogu u kojem se osuđuje nasilje. Ona je rekla da su protesti pod sloganom „Ja nisam komunista!“ organizovani putem interneta: „Nas šestoro je putem mejla i SMS raširilo informacije po internetu, Fejsbuku i blogovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari