Izgladnjivanjem do pravde: Šta institucije rade povodom navoda Andreja Obradovića da je preživeo policijsku brutalnost 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Štrajk glađu će izgleda ipak pokrenuti uspavane institucije da rade na utvrđivanju činjeničnog stanja povodom navoda Andreja Obradovića da je preživeo policijsku brutalnost.

Iako je Andrej Obradović, još u februaru, odmah posle privođenja obavestio javnost o tome da je preživeo policijsku torturu i zatražio da se odmah identifikuju i pronađu počinioci navodnog zlostavljanja i mučenja, istraga nije pokretana.

U martu je organizovan i protest u organizaciji nevladine organizacije „Da se zna“ međutim ni to nije dalo rezultate, niti se iko od institucija oglašavao.

Na kraju je Andrej Obradović u četvrtak stupio u štrajk glađu, jer je, prema njegovim rečima, bio primoran na ovako radikalan potez.

Danas su se konačno oglasile određene institucije, nakon četiri dana štrajka ovog mladića, kome je danas pozlilo. 

Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu su za Danas potvrdili da su Andreja Obradovića pozvali da u sredu dođe i da izjavu na okolnosti događaja koji se dogodio u februaru kada je Andrej priveden zajedno sa svojom cimerkom.

Oni su tada privedeni, jer je policija nakon upada u stan pronašla manju količinu marihuane. Prema rečima Anreja Obradovića on je preživeo policijsku torturu na licu mesta i u PS Novi Beograd samo zato jer je pripadnik LGBT populacije.

Portparolka Prvog OJT u Beogradu Branka Gajić je za Danas izjavila da tužilaštvo aktivno postupa po krivičnoj prijavi koju su podneli Andrej i njegova cimerka kao i nevladina organizacija „Da se zna“.

„Andrej Obradović je pozvan kako bi dao izjavu kao podnosilac krivične prijave. Pre njega je saslušana ženska osoba koja je bila sa njim u stanu kada je došla policija i koja je zajedno sa njim i privedena. Ona je takođe saslušana kao podnosilac prijave. Pošto je i organizacija „Da se zna“ takođe podnela krivičnu prijavu za isti događaj, tužilaštvo će sve prijave spojiti u jednu i voditi jedinstven postupak“, navodi portparolka tužilaštva.

Ona naglašava da u podnetim krivičnim prijavama nije navedeno za koje tačno krivično delo se terete policijski službenici.

„U krivičnoj prijavi nije definisano krivično delo, već je navedeno da se podnosi zbog neprofesionalnog postupanja policijskih službenika PS Beograd. Tužilaštvo utvrđuje postojanje elemenata krivičnog dela Zlostavljanje i mučenje ili nekog drugog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Tužilaštvo je takođe zaprimilo i izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP-a koji je obavio radnje iz svoje nadležnosti. Nakon što tužilaštvo prikupi sve informacije kako bi moglo da utvrdi činjenično stanje, odlučiće se o tome da li će od strane tužilaštva biti pokrenute krivične prijave i dalja istraga“, kažu iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Izgladnjivanjem do pravde: Šta institucije rade povodom navoda Andreja Obradovića da je preživeo policijsku brutalnost 2
foto FoNet Milica Vučković

I zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas posetio mladića koji štrajkuje glađu. U izjavi za Danas on kaže da je otišao ispred Skupštine kako bi razgovarao sa Andrejem.

„Ja sam njega, devojku koja je bila sa njim u stanu i ljude iz organizacije „Da se zna“ pozvao da dođu kod mene kako bi razgovarali. Postupak kontrole zakonitosti postupanja MUP-a je pokrenut od strane kancelarije zaštitnika građana i nama je pre par dana stigao izveštaj iz MUP-a od 120 strana. Nakon što pročitam izveštaj i ispitam još neke relevantne stvari, moći ću da završim kontrolu i donesem mišljenje. Do tada možemo da računamo da je kontrola još uvek u toku“, kaže Zoran Pašalić.

Oni koji bi trebalo prvi da se oglase, a to je u ovom slučaju MUP, po starom dobrom običaju ćuti. Na pitanja naše redakcije koje smo poslali putem mejla nismo dobili odgovor.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova je skoro u potpunosti prestalo da odgovara na mejlove novinarskih redakcija, iako postoji mejl koji je napravljen upravo za komunikaciju sa medijima, međutim sa druge strane vlada potpuni muk.

Možda je samo koincidencija, ali je činjenica da su institucije počele da se oglašavaju i rade tek nakon što je mladić, koji navodi da je proživeo policijsku torturu, započeo štrajk glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari