Tužilaštvo pozvalo Andreja Obradovića da da izjavu 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Andrej Obradović štrajkuje glađu od 12. aprila ispred Skupštine Srbije, zbog toga što je, kako navodi, u februaru ove godine doživeo policijsku torturu i seksualno zlostavljanje, a institucije još uvek nisu reagovale. Njega je jutros, kako tvrdi za Danas, telefonom pozvala tužiteljka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da da izjavu ovom tužilaštvu na okolnosti događaja zbog kojih je i stupio u štrajk glađu.

„Jutros sam primio telefonski poziv tužiteljke Prvog OJT u Beogradu da dođem u tužilaštvo kako bih dao izjavu“, potvrdio je Andrej Obradović.

On kaže da je juče u tužilaštvu bila i njegova cimerka koja je u februaru bila privedena zajedno sa njim i koja se nalazila u stanu kada je policija upala u stan radi pretresa.

„Ona je juče bila u tužilaštvu i od nje je traženo da rekonstruiše čitav događaj, od momenta upada policije u naš stan, našeg boravka u policijskoj stanici na Novovom Beogradu, pa sve dok nije puštena kući. Ja sam dobio informaciju da mene tužilaštvo neće ni pozvati da dam izjavu, međutim jutros sam dobio usmeni poziv tužiteljke. Sutra ću se odazvati pozivu, ali mislim da je tužilaštvo počelo da radi zbog toga što sam započeo štrajk glađu i zato što su se mediji zainteresovali za moj slučaj. Ja sam i pitao tužiteljku da li je bilo potrebno da gladujem 90 sati da bih bio pozvan, ali ona mi je odgovorila da nije upoznata sa tom informacijom“, navodi Obradović.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je za Danas potvrdilo da je saslušanje Andreja Obradovića zakazano za sredu 17. april.

Andrej kaže da to što ga je tužilaštvo pozvalo da da izjavu ne znači da će on prekinuti štrajk glađu.

„Ja ću sa štrajkom glađu nastaviti sve dok se moji zahtevi ne ispune ili do trenutka kada mi lekar kaže da mi je ugrožen život“, kategoričan je Andrej.

Ovaj mladić koji već četiri dana štrajkuje glađu ispred parlamenta noć je proveo u šatoru, međutim jutros je morao da ga skloni.

„Bili su jutros iz komunalne milicije i rekli su mi da moram da sklonim šator jer time narušavam javni red i mir i da će mi pisati novčanu kaznu ukoliko to ne učinim, tako da sam šator sklonio, ali ne nameravam da se pomeram odavde“, kaže Andrej Obradović.

Andreju Obradoviću je danas pozlilo u trenutku kada su mu u posetu ispred Narodne skupštine došli zaštitnik građana Zoran Pašalić, kao i pojedini opozicioni političari. Njemu je Hitna pomoć na licu mesta ukazala medicinsku pomoć.

Zahtevi Andreja Obradovića su hitno krivično gonjenje i udaljavanje sa posla policajaca D. D. i S. V, identifikacija i udaljavanje sa radnog mesta svih NN lica koja su učestvovala u zlostavljanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju i identifikacija i udaljavanje sa posla NN tehničara u ustanovi „Laza Lazarević“ zbog lažnog predstavljanja i odbijanja pružanja hitne medicinske pomoći, uvredljivih komentara praćenih homofobijom.

Zbog čega Andrej Obradović štrajkuje glađu?

Andrej Obradović je sa svojom cimerkom priveden 14. februara kada je policija nasilno upala u njihov stan na Paliluli radi pretresa stana. U stanu je pronađena manja količina marihuane.

Prema rečima Andreja, policajci su počeli da ga zlostavljaju u stanu kada su primetili zastavu LGBT+ zajednice. Tada je, po njegovim navodima, jedan policajac, koji je nosio fantomku i čiji identitet ni danas ne zna, zavukao ruku u njegov donji veš i seksualno ga zlostavljao.

Andrej tvrdi i da ga je jedan policajac uhvatio za kosu i pribio mu glavu uz njegovo međunožje simulirajući oralni seks.

On takođe tvrdi i da se tortura, nakon upada policije u stan, nastavila u policijskoj stanici na Novom Beogradu u koju su on i njegova cimerka bili privedeni, gde su ih policajci nazivali pogrdnim imenima zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

„Nisu me svi prisutni policajci fizički zlostavljali, ali i oni koji me nisu fizički maltretirali, sedeli su i smejali se dok sam trpeo torturu, tako da i njih smatram odgovornim“, kaže Andrej Obradović.

Zbog ovog incidenta, u martu se oglasila mladićeva majka, koja je i iznela u javnost ovaj slučaj. Tada je organizovan i protest na koji je pozvala nevladina organizacija „Da se zna“. Na protestu su se okupili mnogi aktivist, javne ličnosti i pojedini opozicioni poslanici koji su pružili podršku Andreju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari