Štrajk upozorenja 13. februara u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi "Uroš Predić" 1Foto: upzr.edu.rs

Sindikat zaposlenih u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“ u Zrenjaninu doneo je odluku o štrajku upozorenja u utorak, 13. februara, a toga dana neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, saznaje Danas.

Štrajkački zahtev sindikata i svih zaposlenih u ovoj srednjoj školi je da gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura opozove inicijativu da izmenu odluke o mreži škola, koja je u formi elaborata upućena Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, kao i da opozove mišljenje o neslaganju sa predloženim planom upisa učenika u narednu školsku godinu, piše u odluci o štrajku u koju je Danas imao uvid.

Zrenjaninskoj gradskoj upravi grada Zrenjanina sindikat je uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja s pitanjem koj organ je, na kojoj sednici i kog dana doneo elaborat o opravdanosti izmene pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola na teritoriji AP Vojvodina u delu koji se odnosi na Grad Zrenjanin. Takođe su tražili da im dostave taj elaborat.

Sindikatu je danas stigao odgovor gradske uprave u kojem ih obaveštavaju da zbog povećanog obima posla nisu u mogućnosti da postupe po njihovom zahtevu i da je određen novi naknadni rok za postupanje po zahtevu koji ne može biti duži od 40 dana od dana prijema zahteva.

Predsednik sindikata u školi „Uroš Predić“ Milan Galić kaže za Danas da su predstavnici škole imali sastanak sa zamenicom pokrajinskog sekretara za obrazovanje na kome su izneli argumente zašto ovu školu ne bi trebalo rasformirati, ali da i dalje nemaju informaciju da li će biti menjana odluka o mreži škola.

Otkako je Grad Zrenjanin odbio da da saglasnost na predloženi plan upisa učenika u narednu školsku godinu, u školi vlada neizvesnost i strah među zaposlenima da će ostati bez posla. Galić kaže da imaju podršku učenika i njihovih roditelja da bi škola „Uroš Predić“ trebalo da opstane.

Gradska uprava, međutim, predlaže da se obrazovni profili koji postoje u ovoj obrazovnoj ustanovi raspodele u tri zrenjaninske srednje škole, a kao razlog za izmenu mreže škole navode slabo interesovanje za upis u HPTŠ „Uroš Predić“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari