Štrajk zaposlenih u klinici "Laza Lazarević" zbog loših uslova rada: Nakon razrešenja vd direktorke moguće pregovaranje o ostalim zahtevima (FOTO) 1Foto: Isidora Martać

Nekoliko desetina zaposlenih klinike „Laza Lazarević“ protestovali su danas ispred ustanove u kojoj rade zbog loših uslova rada, zahtevajući ostavku direktorke dr Ivane Stašević Karliči.

Ispred klinike okupilo se nekoliko desetina radnika, uz podršku tri sindikata i ostalih kolega, a skup su obezbeđivali i pripadnici MUP-a

Na protestu su bili istaknuti plakati sa natpisima „Zajedno zdravi – Sindikat lekara i farmaceuta Srbije“, kao i „Da Laza ponovo bude duševna oaza“.

Radnici su istakli i imena kolega koja su napustila svoja radna mesta zbog pritiska.

Zaposleni su ispričali da su u stalnom strahu od gubitka radnog mesta, kao i da v. d. direktora Ivana Stašević Karličić vrši konstantne opomene zbog bezazlenih stvari kako bi ih držala u strahu i pod kontrolom.

Zbog toga su istakli da je njihov glavni zahtev smena direktorke, poručujući da se o svim ostalim zahtevima može pregovarati osim o ovom. Oni su apelovali i na nadležne institucije da im pomognu u borbi.

Odgovarajući na navode dr Stašević da su štrajkači instrumentalizovani spolja, jedna od govornica na protestu doktorka Nadežda Pucar, specijalista psihijatrije, rekla je da to nije tačno.

-Nismo instruisani od spolja već ruinirani iznutra, kazala je Pucar.

Na protestu je govorila i doktorka Ljiljana Simić koja je rekla da imaju podršku kolega ne samo iz Beograda već i iz unutrašnjosti i da su usled loše poslovne politike, profesionalna vrata klinike zatvorena ali ne i ljudska i kolegijalna.

Istovremeno, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić naveo je da sindikat pruža bezrezervnu podršku organizatorima protesta, predloživši i tužbu protiv direktorke.

Okupljeni štrajkači naveli su i da će njihovi protesti biti nastavljeni do smene direktorke.

Da podsetimo, zaposleni na klinici su i ranije održavali proteste optužujući direktorku za revanšizam i mobing, nejednak tretman zaposlenih i kažnjavanje onih koji iskažu drugačiji stav.

Pre današnjeg štrajka zdravstveni radnici su se u tri navrata okupljali ispred ustanove u kojoj rade, a poslednji put kada su to učinili imali su sukob sa obezbeđenjem Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Čitav skup obezbeđivali su pripadnici MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari