Egipatska vojska saopštila je da namerava da zabrani štrajkove, što je razljutilo najupornije demonstrante koji se ne razilaze s ulica Kaira i drugih gradova uprkos padu Hosnija Mubaraka. Generali koji sada vladaju Egiptom kažu da su odlučni u nameri da uspostave red.


Mnogi radnici, međutim, traže bolje uslove rada. Bankarski službenici primorali su svoje poslodavce da im juče daju slobodan dan. Istovremeno su štrajkovali i protestovali – sedeći na ulicama i trgovima ili šetajući – berzanski radnici, zaposleni u tekstilnoj industriji, u medijima, u industriji čelika, službenici pošte i železnice, policija i Ministarstvo zdravlja, izvestio je Skaj njuz. Reporteri navode ocene da bi štrajkovi i protesti mogli da traju mesecima.

Radnici imaju puno razloga za nezadovoljstvo, a ujedinjuje ih novostečeni osećaj da mogu slobodno da govore. „Konačno možemo da izađemo na ulice i pričamo. Želimo da budemo jednaki“, rekla je Hala Favzi (34), majka dvoje dece. Ona je govorila na protestu ispred državnog osiguravajućeg društva u kojem mesečno zarađuje oko 24 evra.

Armija je ranije najavila da će slobodni i fer izbori biti održani na osnovu izmenjenog ustava, ali datumi još nisu određeni. Izbori će, prema nekim ocenama, biti održani u julu ili avgustu, a prema drugim u septembru. Generali su jasno rekli samo to da će njihova politička uloga potrajati šest meseci.

Nije poznato da li će civili tokom prelaznog perioda imati ulogu u izmenama osnovnih zakona. Kabinet koji je Mubarak imenovao u januaru nastavlja da vlada, s tim da mere koje predlaže prosleđuje armiji na odobrenje.

Mubarak navodno bolestan

Kairo – Egipatski ambasador u SAD rekao je juče da je moguće da Hosni Mubarak ima zdravstvene probleme. Ambasador Sameh Šukri je za En-Bi-Si rekao da je dobio informaciju da postoji mogućnost da je Mubarak „dosta lošeg zdravstvenog stanja“. Dva kairska lista objavila su da Mubarak (82), koji je bio primoran da podnese ostavku u petak posle 18 dana protesta, odbija da uzima lekove, da je depresivan i da stalno pada u nesvest u svojoj rezidenciji u letovalištu Šarm el Šeik, gde sada boravi. Ti izveštaji nisu zvanično potvrđeni. Mubarak je prošle godine podvrgnut operaciji žuči u Nemačkoj. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari