"Kad god nešto ne valja, vlast odmah poseže za 'stranim mešanjem'": Kako tumačiti izjavu Vučevića da proteste građana i studenata organizuju inostrane službe? 1foto M. M./ATAImages.

Predsednik Srpske napredne stranke i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je gostujući na TV Pink da bi bilo „naivno verovati da su protesti dela opozicije spontani protesti koji nemaju nikakve veze ni sa jednom stranom službom“, i pritom dodao da su „nasilne demonstracije opozicije“ usmerene protiv države, a ne protiv vlasti.

„Ali, svi treba da znaju – Srbija nije šaka zobi, pa da je pozoba svaka vrana. Mi znamo kako treba čuvati mir i stabilnost, mi umemo da sačuvamo državu i to ćemo i uraditi“, rekao je Vučević.

Momir Stojanović, nekadašnji šef VBA, kaže za Danas da, kad god nešto u Srbiji ne valja, vlast odmah poseže za „stranim mešanjem“, ali da su te priče uglavnom usmerene na domaće tržište i biračko telo stranke na vlasti.

– To se radi i sada, čak i kada je u pitanju normalan pokušaj građana Srbije, a sada je to baš opravdano, da ukažu na izostanak demokratičnosti, na nefunkcionisanje institucija, na polako klizanje društva ka autokratiji, na nepravilnosti u celom biračkom procesu, neažurirane biračke spiskove, na krađu izborne volje građana. U poslednje vreme, prvo predsednik Republike, a zatim i drugi funkcioneri, šalju poruke, čini mi se, više svojim biračima, kako je sve normalno i kako u ovoj državi i društvu sve funkcioniše, jedino neke „zle strane sile u sprezi sa nekim domaćim elementima“ pokušavaju da sruše navodno demokratsku vlast, navodi Stojanović.

Pored toga, on dodaje da poruke koje vlast šalje pogotovu posle završetka izbornog procesa i proglašenja rezultata izbora imaju i funkciju ispitivanja javnog mnjenja i mogućih reakcije na te izjave onih koji su nezadovoljni ovim sistemom i ovom vlašću.

– S druge strane, one služe da se umire sopstveni glasači, da se ubede da je sve pod kontrolom, da država i sve institucije funkcionišu i da će se ići u proces formiranja vlasti, kako republičke tako i beogradske, smatra Stojanović.

Kako nastavlja, utisak mu je da se srpsko društvo vratilo u kraj 90-ih godina, kada je takođe bilo takvih poruka od strane vlasti.

– Dakle, sve funkcioniše, ali neki sa strane, zle sile koje ne vole Srbiju, neke kojima smeta jaka Srbija, hoće da je oslabe. Takve izjave su obavezno filovane i prikazivanjem „grandioznih uspeha“ ove vlasti, pa predsednik otvara svaki tunel, slika se, obavezno naglašava da će porasti plate i penzije u ovoj godini, da ćemo dostići neki istorijski maksimum. S jedne strane poruka je sopstvenim biračima da je sve u redu, a sa druge poruke da idemo ka prosperitetu, upućene i onim nezadovoljnima, da odustanu od svojih zahteva, kaže naš sagovornik.

Međutim, kao neko ko je dugo radio u službama bezbednosti, on iznosi nepobitni zaključak da ništa u ovoj zemlji nije zavisilo od stranih sila, već prvenstveno od nas građana.

– Niko nama ne može ništa da nametne, ako smo zrelo društvo ili recimo ako oni koji danas smatraju da ovo nije demokratsko društvo i koji se bore za promenu, u koje i sam spadam, ako smo rešeni u tome, ne može niko to da spreči time što tvrdi da smo potpomognuti stranim silama. Tačno je da inostrani centri moći, uvek je tako bilo, budu prisutni u nekoj zemlji po meri svojih interesa i po tome Srbija nije specifična, već sve zemlje, gde strane sile imaju svoj interes, kaže naš sagovornik.

On dodaje da mi nismo specifično izloženi, da nas neko mrzi, pa da sad želi da nam dovede neku vlast.

– Svakom centru moći, i sa istoka i sa zapada, odgovara da imaju nosioce vlasti koji će postupati u skladu sa njihovim interesima i to ništa nije novo, ali da se ide do te mere, da se strane službe optužuju za organizaciju protesta i toliko direktno mešanje, toliko je jadno i bedno da ovo opravdano nezadovoljstvo građana koje traje mesecima, pokušaju da iskompromituju takvim izjavama. Ako ni zbog čega, ova vlast zbog toga mora da ode. Zato što nema sluha za sopstvenu javnost, zato što omalovažava svaki pokušaj da se ovo društvo i institucije urede i uvede vladavina prava, kaže Stojanović.

Nikola Lunić iz Saveta za strateške politike kaže za Danas da nam ministar odbrane „nije otkrio ekskluzivu“ svojom izjavom o involviranosti stranih obaveštajnih službi.

– One su, nažalost, bile i biće aktivne u celom regionu, dok god postoje geopolitički interesi u oblikovanju Zapadnog Balkana. Ali ono sa čime je javnost do sada konkretno upoznata jeste samo agresivni rad ruske obaveštajne službe (afera sa potpukovnikom Georgijem Klebanom) i bliska saradnja delova izvršne vlasti sa Nikolajem Platonovičem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije. Ukoliko nam evropske integracije i dalje ostaju vitalan interes našeg društva, onda se opravdano moramo zapitati sa kim Srbija treba i mora sarađivati u obaveštajno-bezbednosnom kontekstu, ukoliko stvarno želi da bude deo evropskih vrednosti. U suprotnom, Patrušev može predsedavati i Savetu za nacionalnu bezbednost Republike Srbije, decidan je Lunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari