Strani atentatori za domaću upotrebu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da još „nije otklonjena bezbednosna pretnja po život predsednika Aleksandra Vučića“, te da su svi oni za koje Evropol ima dokaze da su umešani u planiranje atentata na Vučića van dometa naših bezbednosnih službi.

„Mi ne možemo da dođemo do njih. Tu je dvoje crnogorskih državljana. Neki su državljani Evropske unije i država van nje“, rekla je Brnabić za RTS.

Sagovornici Danasa, sa druge strane, smatraju da je ova izjava pokazatelj kako naša država nema dobru saradnju čak ni sa zemljama u okruženju, s obzirom da nije u stanju da traži hapšenje osoba osumnjičenih za pripemanje atentata na predsednika Srbije.

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević kaže za Danas da su to „najobičnije gluposti“, da postoji međunarodna saradnja i „da je pretnja atentatom stvarna, naše bezbednosne službe bi sarađivale sa službama država odakle su navodni atentatori“.

– Sve to nije vredno komentara. To su najobičnije gluposti. Kao što Krivokapića u Crnoj Gori ruši Vučić, tako imate saradnju i sa druge strane. Oni navodno imaju neka saznanja o planiranom ubistvu koja koriste na političkom terenu. Neka pokažu taj dokument Evropola. Njega je Crna Gora napisala da bi naprednjacima omogućila novu aferu. Oni moraju da izmisle Evropol jer im niko ništa ne veruje – smatra Prelević.

Naš sagovornik dodaje da Evropol funkcioniše tako što neka zemlja da saznanja, a oni to proslede.

– Zato se oni pozivaju na Evropol, jer Vulinu niko ne veruje. Ovako navodni atentat dobija na težini i značaju. Mi državu nemamo. Ona je sahranjena, sahranjen je parlament. Parlament Severne Koreje izgleda bolje od srpskog. Naša vlast je nerespektabilna za bilo koju tvrdnju i cela Evropa nam se smeje. I sad mi treba da razmišljamo koliko je tačna njihova nova šala – navodi Prelević.

On ponavlja da ukoliko je atentatat stvarno planiran i još se zna ko su atentatori i gde se nalaze, postoji međunarodna saradnja i naša država bi se obratila zemljama u kojima su ljudi koji planiraju ubistvo predsednika, i tražila da se uhapse.

– Naša država je nemoćna, kako kaže premijerka, samo zato što taj atentat i ne postoji – zaključuje Božo Prelević.

Nikola Lakić, advokat i nekadašnji član odbora za odbranu i bezbednost Narodne stranke, kaže da, ne ulazeći u istinitost tvrdnji koje Aleksandar Vučić plasira preko svojih tabloida, posebno zabrinjava činjenica da naše bezbednosne službe nemaju saradnju sa državama u okruženju.

– Ovo se pre svega ogleda u činjenici da premijerka Ana Brnabić javno saopštava da je dvoje državljana Crne Gore navodno umešano u ugrožavanje bezbednosti Aleksandra Vučića a da te informacije nisu dobili od državnih organa CG, kao i da su odnosi bezbednosnih službi CG i Srbije na najnižem nivou u poslednjih 10 godina. To takođe potvrđuje i činjenicu da je režim Aleksandra Vučića i remetilački faktor u čitavom regionu ali i da zemlje iz regiona nemaju poverenje u državne organe koje je Vučić privatizovao – ukazuje Lakić.

Ana Brnabić je istakla da „apsolutno“ veruje da Radoje Zvicer, koji je označen kao organizator grupe za izvršenje atentata, ima političkog nalogodavca.

„Apsolutno sam sigurna, ne bih dalje govorila o tome. Ne bi mogao da postane tako jak, niti da razgrana svoju mrežu na takav način, ni da postane jedan od, na svetskom nivou najozloglašenijih kriminalaca da nije imao i da nema takvu podršku“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da „apsolutno“ veruje našim bezbednosnim službama i da su njeni pripadnici spremni da žrtuju svoj život ako je potrebno da bi sačuvali Vučića.

– Imaju izuzetno težak zadatak, rade sve bezednosne službe zajedno – svi daju sve od sebe. Verujem da cemo mi ovo spreciti. Da li se u ovom trenutku osećam sigurno i da ne postoje problemi – ne, ne osećam se. Imamo još mnogo da radimo, nismo otklonili bezbednosnu pretnju po život predsednika Aleksandra Vučića. Verujem da hoćemo, ali moramo da radimo danonoćno – poručila je premijerka.

Brnabić: Vučića čuvaju patriote koje bi život dale za njega

Na pitanje da li ima poverenje u one koji direktno obezbežuju predsednika, Ana Brnabić je rekla da je njegovo obezbeđenje trenutno na maksimumu.

– Postoji nekoliko prstenova obezbeđenja oko predsednika Vučića. Ja nemam informacije koje su se pojavile u medijima da mi imamo takve sumnje… Momci koji su u neposrednom obezbeđenju verujem da bi u svakom trenutku dali život za njega, to su ozbiljni ljudi, ozbiljne patriote, i oni ozbiljno lično vole predsednika – navela je Brnabic i istakla da je njima, pored predsednika i njegove porodice, najteže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari