Stručnjak upozorava ratare Toplice na štetnost spaljivanja strnjike posle žetve 1Foto: G. Marković (arhiva)

U Topličkom okrugu je do sada požnjeveno 55 odsto od 8.750 hektara njiva pod pšenicom čiji je prinos prosečan – 4.000 kilograma po hektaru, ali je kvalitet izuzetno dobar.

Savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju (PSS) Radovan Bjelica je danas uz to kazao agenciji Beta da je požnjeveno i 70 odsto od 1.900 hektara pod ječmom koji je najbolje rodio i prinos je od 3.500 do 4.000 kilograma po hektaru.

Bjelica savetuje ratarima da odmah po završetku žetve zaoru ostatke stabljika žitarica što se naziva i „ljuštenje strništa“.

„Poljoprivrednici nikako ne smeju da spaljuju strništa jer se time osiromašuje zemljište i stvara opasnost od izbijanje požara većih razmera“, upozorio je Bjelica.

Spaljivanjem ostataka stabljika žitarica nanosi se nenadoknadiva šteta oranicama jer se smanjuje količina organske materije u njima, gubi se sav azot iz zemljišta, ubijaju se svi korisni mikroorganizmi, zagađuje se atmosfera, remeti biološka ravnoteža i destabilizuje agroekosistem – odnosno ugrožava se zdrava životna sredina, upozorio je savetodavac za ratarstvo Radovan Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.