Stručnjak za bezbednost: Novinarski posao jedan od najtežih poslova na svetu 1Foto: Pexels/Negative Space

Na treningu Safety4Journalists koji je održan u Zagrebu u sklopu projekta Evropske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske kao partnera, stručnjak za bezbednost i bivši oficir britanske vojske Dejvid Bevan, koji već 18 godina obučava medijske radnike o bezbednosti prilikom izveštavanja, naročito iz kriznih područja, rekao je da je novinarstvo bilo i ostalo opasan, ako ne i najopasniji posao na svetu.

To potvrđuje i izveštaj “Sloboda medija brzi odgovor” (MFRR – Media Freedom Rapid Response) prema kojem je za prvih šest meseci ove godine prijavljeno 311 slučajeva napada i ugožavanja bezbednosti čak 500 novinara i medijskih radnikau Evropi.

Neus Vidal iz Evropskog centra za slobodu medija, institucije koja je osnovala i vodi MFRR, istakla je da je najviše verbalnih napada od strane pojedinaca. Zabrinjavajuće je i što su pretnja slobodi medija i ponašanje policije i sudstva u pojedinim zemljama. Zato je, kaže Vidal, neophodno da novinari i strukovne organizacije prijavljuju napade.

Prijaviti napad je važno, ali je značajno i zaštititi se. Praktične savete na treningu je dao stručnjak za bezbednost Dejvid Bevan.

“Po pitanju bezbednosti novinara treba biti proaktivan, a ne reaktivan. Najbolje je kada se na bezbednosti radi preventivno, kada se stvaraju protokoli i alati za prevenciju potencijalno opasne situacije“, rekao je Bevan dodavši da su medijske organizacije dužne da štite svoje novinarke i novinare, ali da se to često u praksi ne dešava.

Izazova i pretnji slobodi medija i novinara je puno – onlajn pretnje, pretnje na protestima, zloupotreba policijskih i političkih moći, nedostatak strategije medijskih kuća da zaštite novinarke i novinare. Zaštitu novinara, prema njegovim rečima, treba organizovati i nacionalnim nivou, u udruženjima i sindikatima novinara.

Kada je reč o onlajn pretnjama, Bevan predlaže da se uvek razdvoje privatni i poslovni profili na društvenim mrežama jer je to jedini način da se zaštite novinari od toga.

“Vodite računa što objavljujete, koje fotografije, posebno ako ste na opasnim terenima”, poručio je Bevan.

Upozorava i da se pazi prilikom upotrebe mobilnih telefona jer se lako se može provaliti u njih, pa savetuje da kada se ide na teren treba očistiti telefon.

Često se uredničke želje da se izvesti s događaja kose sa bezbednosnim pravilima. Na treningu je istaknuto i da IFJ nudi mogućnost osiguranja novinara kada idu na opasne terene. Bevan je najavio i novu aplikaciju EFJ-a za sigurnost novinara koja će biti lansirana u februaru naredne godine.

Na treningu se radilo i na prepoznavanju i rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja i uznemiravanja, kao i radno pravnim pitanjima u vezi sa bezbednošću novinara i novinarki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari