Strukovno udruženje policije: Uzdržati se od provokacija pripadnika policije 1Foto: D. P.

Strukovno udruženje policije želi da apeluje na učesnike protesta u Beogradu koji su prisutni i koji su se spontano okupili povodom incidenta koje se dogodio prilikom bacanja jaja na mural sa likom Ratka Mladića, da se uzdrže od provokacija pripadnika policije koji su u skladu sa zakonskim propisima, ustaljenom metodologijom rada i procenama starešina angažovani na obezbeđenju javnog reda i mira.

Današnje prisustvo policije kod predmetnog murala je potrebno iz bezbednosnih razloga i u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira, zaštite lične i imovinske sigurnosti građana.

Murali ne mogu da osvanu tek tako na zgradama, jer je potrebno ispoštovati pojedine zakonske okvire ili dogovore sa zajednicom stanara, navodi se u saopštenju udruženja.

U septembru 2015. godine osnovana je i Komisija za razmatranje umetničkih predloga za oslikavanje murala u gradu Beogradu, koja razmatra zahteve za murale, a potom članovi komisije odlučuju da li će dati saglasnost.

Da bi delo bilo realizovano, potrebna je i saglasnost skupštine stanara zgrade na kojoj je planirano oslikavanje, ali i dozvola Sekretarijata za komunalno-stambene poslove.

Svako drugo postupanje prema fasadama zgrada i objekata predstavlja krivično delo – uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 212 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Policija u skladu sa zakonom ima pravo da zabrani održavanje javnog skupa kada postoji ugrožavanje bezbednosti ljudi i imovine, morala, prava drugih, kada su ciljevi okupljanja usmereni na pozivanje i podsticanje na upotrebu nasilja, na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih, odnosno na izazivanje ili podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti, kao i kada nastupi opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, ističu u udruženju.

Pripadnici policija su reagovali u skladu sa svojim ovlašćenjima, ne zbog gađanja murala, već zbog narušavanja javnog reda i mira, eskalacije sukoba, kao i zaštite same aktivistkinje.

U Udruženju se pitaju, uzimajući u obzir da javno okupljanje nije odobreno, da se određen broj aktivista ipak okupio i reagovao na način na koji je reagovao, postavlja se logično pitanje, da li je namera i cilj bio da se zaista prekreči mural, ili da se izazove reakcija javnosti i privuče medijska pažnja.

„Pretpostavimo da je mural oslikan u skladu sa navedenom procedurom, svako ko smatra da je mural neprimeren, da vređa ljudsko dostojanstvo ili moral i slično, te da treba da bude uklonjen, ima prava da to zatraži i da dokaže na sudu u parničnom postupku, a ne da postupa kao gospođa Aida Ćorović“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari