Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu prvi na lokalnom CFA Research Challenge takmičenju 1Foto: Ekonomski fakultet

Studenti Ekonomskog fakulteta i članovi EKOF Case Study kluba Katarina Mitić, Bogdan Petrović, Andrej Gavrić, Luka Forgo i Vuk Gutović osvojili su prvo mesto na lokalnom takmičenju CFA Research Challenge, saopštio je taj fakultet.

Studente su predvodili akademski mentor prof. dr Dragan Lončar i industrijski mentor Anastasija Lončarević iz kompanije KPMG Srbija.

Ovo je sedmi put zaredom da studenti Ekonomskog fakulteta i članovi EKOF Case Study Club-a odnose pobedu na lokalnom takmičenju.

Pobednički tim će predstavljati Univerzitet u Beogradu i našu zemlju na sub-regionalnom takmičenju na kome će učestvovati više od 10 zemalja iz Južne Evrope.

CFA Research Challenge je takmičenje iz oblasti fundamentalne investicione analize, koje svake godine na globalnom nivou organizuje CFA Institut.

Zadatak na kome su radili proteklih nekoliko meseci je vrednovanje akcije kompanije Fintel Energija.

Studenti su prvo napisali izveštaj o vrednosti akcije u kojem su formulisali svoju investicionu tezu, a potom su pred stručnim žirijem branili svoju preporuku.

Da bi došli do preporuke da akciju treba kupiti, studenti su prvo morali da istraže predmetnu kompaniju i razumeju njen model poslovanja.

U drugom koraku su se fokusirali na razumevanje tržišta i konkurencije. To se ispostavilo kao izuzetno zahtevno, jer je industrija još u razvoju uz čestu promenu zakonske regulative.

Studenti su imali priliku da postave menadžmentu kompanije pitanja koja bi im pomogla u boljem razumevanju poslovanja i pojedinih pozicija u finansijskim izveštajima.

Najbitniji delovi njihove analize su finansijska analiza i procena vrednosti akcije kompanije.

Nakon izrade finansijskog modela, tim je radio na slučajevima izvodljivosti projekata i osetljivosti modela na makroekonomske i tržišne promene.

Da bi bolje razumeli kako kompanija može da se izbori sa izazovima u okruženju, predstavili su potencijalne operativne, finansijske, tržišne i regulatorne rizike.

Posebne pohvale su dobili za prezentacione veštine i profesionalnost u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari