Student pobedio Pravni fakultet u Novom Sadu na Upravnom sudu 1Foto: Pravni fakutet Novi Sad/ http://www.pf.uns.ac.rs/

Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu ukinulo je i drugu disciplinsku kaznu kojom je student novosadskog Pravnog fakulteta Stefan Karanović suspendovan na 36 meseci sa studija u toj ustanovi.

Prijavu protiv Karanovića su potpisala 44 profesora i asistenta Pravnog fakulteta, a Upravni sud je predmet vratio Pravnom fakultetu na ponovno odlučivanje.

Pravni fakultet je obavezan da Karanoviću nadoknadi i troškove upravnog spora, navodi se u presudi u koju je Beta imala uvid.

„Činjenica da je prema oceni suda, ne samo nezakonit akt dekana i komisije, već i da je neuredna prijava koju su potpisala 44 profesora i asistenta Pravnog fakulteta ne može se objasniti drugačije sem teškom zloupotrebom službene dužnosti i samovlašćem koji su udar na osnovne vrednosti koje garantuje domaće i međunarodno pravo”, rekao je Karanović agenciji Beta.

Dodao je da je spreman da prihvati „javno izvinjenje” od onih koji su potpisali prijavu protiv njega, ali je dodao da se ne radi samo o ličnom nivou.

„Tužilaštvo i policija moraju da se uključe hitno jer je takvo postupanje pretnja po svakog građanina, studenta, roditelja i kalja ugled svakog od nas”, kazao je Karanović.

On je najavio da će tražiti naknadu štete od 150.000 evra.

Stefan Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

Karanović je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je on pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezi sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko krajem prošle godine u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tražila je da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta „neprimereno”.

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari