Studenti Bogoslovskog pokrenuli onlajn peticiju za odbranu prava na mišljenje 1Vukašin Milićević Foto: Printscreen youtube

Zbog kazne zabrane bilo kakvog pojavljivanja u medijima koju je posle poslednje emisije „Utisak nedelje“ patrijarh srpski Irinej izrekao svešteniku Vukašinu Milićeviću, docentu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, studenti ove visokoškolske ustanove pokrenuli su onlajn peticiju.

Najavili su pismo Rektoratu i Senatu UB od kojih traže pomoć u odbrani prava na mišljenje na Univerzitetu.

„Ovo nije prvi put da crkvene vlasti na ovakav i ovome sličan način postupaju sa profesorskim kadrom na pomenutom fakultetu. Podsećamo vas da su, od momenta kada su dvanaestorica profesora uputila javni apel protiv peticije o reviziji teorije evolucije, profesori izloženi neprestanoj torturi neistomišljenika iz vrha SPC – od pokušaja stopiranja izbora u naučna zvanja, do najskorijih dešavanja: udaljavanja iz nastave dvojice profesora i smenjivanja uprave fakulteta, a onda nelegalnog izbora nove. Ovim putem bismo, kao studenti Univerziteta, želeli da istupimo u cilju odbrane ovih ljudi i slobode mišljenja na Univerzitetu. Molimo Vas da stanete u zaštitu Statuta UB i svojih kolega, te učinite sve što je u vašoj moći da se autonomija Univerziteta sačuva nepovređena, budući da je sloboda mišljenja i izražavanja članovima akademske zajednice zagarantovana Kodeksom profesionalne etike UB“, stoji u pismu koje će sa potpisima peticije biti upućeno Rektoratu i Senatu Univerziteta.

Sveštenik Milićević kažnjen je posle emisije „Utisak nedelje“ u kojoj je tema bila pandemija virusa korona. On je, između ostalog, rekao da „crkve i verske zajednice treba da čuju reč stručnjaka i društva“ i ocenio da je veoma komplikovano organizovati sveštenike da po domovima pričešćuju vernike.

– Ja mislim da je bolje organizovati pričešće pod bilo kojim uslovima, nego nikako. Ovo je veoma teško sprovodivo, ali nadajmo se da će se naći neki modaliteti. Ja ne znam kako to u ovoj situaciji, s obzirom da je Veliki post, može da se izađe u susret vernicima i da to opet bude bezbedno pričešćivanje po kućama, jer važe sve preporuke – socijalno distanciranje i izbegavanje kontakata“, napomenuo je Milićević. Njegov slučaj patrijarh Irinej je, kao nadležni arhijerej, stavio pred Crkveni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari