Studenti i naučnici iz Srbije od Nemačke dobili 39 stipendija 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Nemački ambasador Tomas Šib dodelio je danas 39 stipendija za studente i naučnike Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD), kao i osam stipendija u okviru Programa stipendija nemačke privrede „Zoran Đinđić“.

Na ceremoniji dodele u ambasadi Nemačke, Šib je dodelio 14 stipendija za master studije, četiri stipendije za naučno-istraživački rad, namenjen studentima doktorskih i postdoktorskih studija i naučnicima, i dve stipendije za osnovne studije. Takođe, dodeljeno je i 19 stipendija za letnje seminare na visokoškolskim ustanovama.

Šib je rekao da je optimista u vezi sa tim da će srpski stipendisti nakon boravka u Nemačkoj biti ubeđeni da je svima u Evropi „bolje kad su zajedno“. On je čestitao stipendistima i pozvao ih da provere stereotipe o Nemcima za koje su čuli. „Možda vas čekaju neka iznenađenja“, rekao je Šib.

Stipendistima se obratio i predstavnik nemačke hemijske kompanije BASF, rekavši da je njihovo dobro obrazovanje potrebno Srbiji na putu u EU. Stipendistima nemačkih kompanija poručio je da „prikupe što više iskustava mogu“, kako u kompanijama, tako i u samoj Nemačkoj.

Stipendisti DAAD-a otići će da studiraju i učestvuju u međunarodnoj razmeni znanja, i da steknu naučne i stručne kvalifikacije. Osam stipendista Programa stipendija nemačke privrede imaće praksu u nekoj nemačkoj kompaniji, u trajanju od tri do šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari