"Napad se tiče svih koji se bave naukom i slobodno govore": Studenti i profesori solidarni sa targetiranim predavačima FPN-a (FOTO) 1Foto: V. Radovanović/Danas

Napad na predavače beogradskog Fakulteta političkih nauka tiče se svih koji se bave naukom i slobodno govore, poručeno je sa skupa solidarnosti s predavačima Fakulteta političkih nauka koje su desničarske i neonacističke organizacije plakatima targetirale kao izdajnike i teroriste.

Ispred Fakulteta političkih nauka okupilo se više od stotinu građana, pre svega studenata i profesora više fakulteta.

„Organizacija revolucionarnih naciobalista“, kako je potpisano na plakatima, targetirala je docentkinju Jelenu Lončar, docenta Stefana Surlića i vanrednog profesora Marka Vekovića zbog tribine koja je trebalo da se održi na FPN-u, a na kojoj je učešće trebalo da uzmu profesori Univerziteta u Beogradu i Prištini.

Vanredni profesor na ovom fakultetu Dušan Spasojević obratio se ispred neformalne grupe i poručio da su izrazito uplašeni, te da ovim putem izražavaju solidarnost s profesorima koji su targetirani zbog naučnog skupa.

Napomenuo je da imaju studente koji su i levo i desno orijentisani, ali da nikada nije bilo problema.

Spasojević je dodao da živimo u sve manje tolerantnom društvu, te da nije siguran je li granica pređena.

-Bilo je ideja da skup počne u minut do 12. Nisam siguran imamo li taj minut, naveo je Spasojević.

Prodekanka za osnovne studije Nataša Perišić rekla je da uprava najoštrije osuđuje neprimeno ponašanje koje se dešavalo u medijima i oko fakulteta i iskazala najdublju podršku kolegama i svima kojima se može desiti da na proizvoljan način budu targetirani.

Docentkinja Jelena Lončar u svom obraćanju istakla je zahvalnost studentima i svima onima koji su im dali podršku i time i veru da ima smisla baviti se naučnim radom.

Među okupljenima bili su i politikolog Boban Stojanović, politički konsultant Dušan Lj. Milenković, direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi, poslanik DS Srđan Milivojević i drugi.

Da podsetimo, juče su ispred Fakulteta političkih nauka osvanuli plakati sa natpisima „Izdajnik“ i grbom OVK, a na fotografijama se nalaze neki od predavača na tom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari