Ko su desničari i neonacisti koji stoje iza plakata i kampanje protiv predavača FPN? 1foto: Twitter

Plakate koje su osvanuli ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu a kojima se predavači FPN-a Stefan Surlić, Jelena Lončar i Marko Veković označavaju kao “izdajnici” potpisuje “Organizacija revolucionarnih nacionalista”, a određene desničarske grupacije, među kojima su i one neonacističke, već su na društvenim mrežama preuzele zasluge za ovu akcija.

Povod za ovu akciju esktremne desnice je tribina profesora Univerziteta u Beogradu i Prištini, onog koji deluje po kosovskim zakonima, a koja je trebalo biti održana na FPN-u, ali je fakultet rekao da tribina neće biti održana.

Potpis “Organizacija revolucionarnih nacionalista” vrlo je sličan onome kako se potpisuje organizacija „Zentropa“ – „Zajednica srpskih revolucionarnih nacionalista“.

Kako se da videti iz objava “Zentrope” – u ovoj akciji nisu bili sami. Naime, na Instagram profilu podelili su zahvalnost koju im je uputila stranica “princip_shop”.

“Ovo je najbolji dokaz šta mogu srpski nacionalisti kroz samo par međusobnih poziva koji će ih ujediniti oko zajedničke borbe! Hvala braći iz Zentrope, Identiteta, Bunta Kosmet, Narodnih patrola i Hrabro za Kosmet što smo zajednički uradili jednu veliku stvar za čitavu Srbiju!”, stoji u objavi koja je podeljena.

Ko su desničari i neonacisti koji stoje iza plakata i kampanje protiv predavača FPN? 2
foto: Printscreen

Da krenemo redom.

Po onome što je dostupno internet pretragom “Zentropa” je izrazito aktivna na društvenim mrežama.

Na Instagramu su pre dan okačili logo FPN-a obojen u crnu i crvenu boju, sa dodatim amblemom OVK-a.

Ko su desničari i neonacisti koji stoje iza plakata i kampanje protiv predavača FPN? 3
foto: Printscreen

“Zentropa” je ranije označavana i kao neonacistička organizacija, pre svega zbog organizacije skupa obeležavanja smrti Milana Nedića, kolaboracioniste i predsednika marionetske vlade tokom Drugog svetskog rata.

Zagovornici su “ideje revolucionarnog nacionalizma”, a predstavljaju, piše na njihovom sajtu, “zajednicu stvorenu od strane nekolicine nacionalističkih aktivista rasutih po celom svetu”, a organizacija u Beogradu predstavlja jedan od ogranaka.

Veličaju fašizam, kontroverznog pesnika Ernsta Jingera, futurizam i Futuristički manifest, ratovanje, pozivaju se na Fridriha Ničea, nacional-sindikalizam,  izrazito kritikuju “politiku multikulturalizma i tolerancije”.

“Ambasada Zentropista” je kafić “Klub 457”, u kome se organizuju i projekcije filmova, proslave Svetog Patrika, a da iza svega stoji ideologija pokazuje, primera radi, objava u kojoj pratioce obaveštavaju da su članovi “Kluba 457” učestvovali 10. februara u  “obeležavanju dana sećanja na žrtve partizanskih zločina na severu Italije”.

Prošle godine Klub 457 imao je u planu organizaciju koncerta pevačice iz Švajcarske Eviger Šturm, koja izvodi i baladu posvećenu Janu Stjuartu Donaldsonu (Ian Stuart Donaldson), preminulom osnivaču međunarodne neonacističke skinhed mreže „Krv i čast“, koja svoju aktivnu podružnicu ima i u Srbiji, ali i obrade rasističkih i ksenofobnih RAC (Rok protiv komunizma) bendova, koračnicu 33. SS divizije sačinjene od francuskih dobrovoljaca i „razne druge numere ekstremno desničarske sadržine“, ukazivao je SKOJ koji je apelovao da se koncert zabrani. Na kraju je zaista i otkazan, pisao je tada Blic.

„Princip Shop“ koji se desno orijentisanim grupacijama zahvaljuje na uspešno obavljenom pritisku na jednu visokoškolsku ustanovu prodaje garderobu sa istorijskim, i često desničarskim i nacionalističkim motivima.

Najpoznatije ime među onima kojima se „Princip shop“ zahvaljuje su svakako Narodne patrole, neformalna organizacija protiv čijeg je vođe Damnjana Kneževića Tužilaštvo podiglo optužni predlog zbog navodnog poziva na nasilno remećenje ustavnog poretka. Priveden je nakon sretenjskog protesta ispred Predsedništva, a njegova odbrana kaže da je u pitanju „verbalni delikt“.

Maltetiranje migranata, ksenofobija, podrška Ratku Mladiću, prekidanje novinara N1 u izveštavanju sa terena, neke su od tačaka po kojima su „Patrole“ privukle pažnju, ali i žestoke kritike dela javnosti, pre svega one građanski orijentisane. Aktiviste imaju širom Srbije, mahom u područjima u kojima se nalaze migranti.

„Narodne patrole“ povezane su sa neformalnom grupacijom koja stoji iza slogana „Hrabro za Kosmet“.

Hrabro za Kosmet na svojim profilima mahom deli objave vezane za Kosovo i Metohiju, ali i Crnu Goru i Republiku Srpsku. Dele podršku ruskoj agresiji u Ukrajini, protivili su se manifestaciji Evroprajd, delili snimke ispisavanja grafita “Neće šetati” po Beogradu tim povodom, lik Ratka Mladića, a na objavama zamagljuju lica svojih aktivista.

Takođe, bar sudeći po objavama, imaju prijateljske odnose sa navijačima Zenita, za koje kažu da su “dokazana braća srpskog naroda”.

Slične aktivnosti ima i “Bunt Kosmet”.

Na društvenim mrežama postoje stranice sa predznakom “Bunt” koje se bave dešavanjima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i na Kosovu.

Najstarija je ona vezana za Crnu Goru, čiji je “razvojni put” i najzanimljiviji. Ova stranica je na popularnosti dobila tokom litija SPC u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjeroispovesti, da bi nakon što je opozicija pobedila tadašnju vlast oličenu u Demokratskoj partiji socijalista podržavali su predsednika novoformirane vlade Zdravka Krivokapića, i kritikovali Demokratski front i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, optužujući ih da napadaju Krivokapića. Nakon nekoliko meseci ova je stranica žestoko počela da napada Krivokapića, a da podržava one koje su ranije napadali – Demokratski front.

Nakon crnogorske, formirane su i stranice za Republiku Srpsku i za Kosovo i Metohiju.

Bunt Kosmet i Hrabro za Kosmet se vrednosno podudaraju, s tim što je “Hrabro za Kosmet” kritična i prema Aleksandru Vučiću. Nije poznato da li su ove tri „Bunt“ stranice međusobno povezane, mada sve tri imaju isti slogan – „Bunt je stanje duha“.

Ove dve stranice organizovale su i pozivale na skup podrške Srbima Kosovcima 12. decembra  kod Hrama Svetog Save.

A tu je i brend „Identitet“, koji, sem prodaje garderobe s motivima nacionalističkim i pravoslavnim motivima, prostor na Instagramu koriste i za širenje takvih ideja. Povezani su sa Srpskim političkim forumom (SPF), studentskom organizacijom s FPN-a, s kojom su organizovali 26. septembra tribinu “Srpski identitet između prošlosti i budućnosti”.

Motivi s majica koje Identitet prodaje sadrže i podršku ruskoj vojsci u ukrajinskom ratu, a na svom profilu nazivali su pripadnike LGBT populacije  “bludnicima”, pružajući pritom i podršku vladici Nikanoru koji je uoči održavanja manifestacije prokleo sve njene učesniku, te rekao da kad bi imao oružje i njega bi upotrebio protiv ove manifestacije.

Pitanje se samo postavlja – da li je postojao neki objektivan, javnosti nepoznat, razlog za otkazivanje ove tribine, ili je javni pritisak organizacije, od kojih neke otvoreno fašistički nastrojene, na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu bio zaista delotvoran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari