Pozivi fantomskih organizacija na okupljanje u Beogradu, pozivaju se i navijačke grupe 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Društvenim mrežama kruže pozivi na skup podrške Srbima na Kosovu, bez jasno nazanačenog organizatora, umesto kojih su potpisane parole „bunt Kosmet“ ili „hrabro za Kosmet“, tako da se na osnovu toga ne može zaključiti koja organizacija stoji iza poziva.

Na Instagramu je poziv podelila stranica “bunt_kosmet”, a on je originalno objavljen na stranici “hrabro_za_kosmet1389”, a interesantno je da u pozivu stoji da se odnosi na prvom mestu na „navijače i rodoljubive organizacije“.

Skup bi trebalo da se održi 12. decembra uveče, kod Hrama svetog Save.


Zahtevaju da reaguje država Srbija i poručuju da “neće dopustiti novi pogrom”.

“Ni metar manje, Dogodine u Prizrenu! Naravno ono što moramo da naglasimo jeste da nikakvo isticanje niti poene nećemo dozvoliti bilo kakvoj političkoj stranci. Svi su pozvani, Kosmet se tiče svih nas, zajedno pod istim barjakom za odbranu otadžbine!”, poručuje se u pozivu.

Poziv se deli i po grupama na Telegram grupi “Hrabro za Kosmet”.

U najnovijem pozivu na Telegramu navode da će danas pokazati “sabornost, bratstvo i slogu”.

Pozivi fantomskih organizacija na okupljanje u Beogradu, pozivaju se i navijačke grupe 2
Foto: Printscreen/Telegram

“Ne želimo niti ćemo dozvoliti ikakve pokušaje incidenata sa bilo koje strane. Mi smo Srbi dostojni svog porekla. Beograd je naš grad, isto kao i Prizren i Priština za njih se borimo ali ih ne uništavamo.

Zato tekst pesme koji najbolje može da kaže ono što osećamo da nismo te patriote što razbijaju izloge, već čuvamo svoje pismo, ljubimo svoje ikone. Samo pametno i Hrabro”, kažu u pozivu na Telegramu.

Pozive na protest deli i “Bunt Kosmet”.

Hrabro za Kosmet na svojim profilima mahom deli objave vezane za Kosovo i Metohiju, ali i Crnu Goru i Republiku Srpsku. Dele podršku ruskoj agresiji u Ukrajini, protivi li su se manifestaciji Evroprajd, delili snimke ispisavanja grafita “Neće šetati” po Beogradu tim povodom, dele lik Ratka Mladića, a na objavama zamagljuju lica svojih aktivista.

Takođe, bar sudeći po objavama, imaju prijateljske odnose sa navijačima Zenita, za koje kažu da su “dokazana braća srpskog naroda”.

Slične aktivnosti ima i “Bunt Kosmet”.

Na društvenim mrežama postoje stranice sa predznakom “Bunt” koje se bave dešavanjima u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i na Kosovu.

Najstarija je ona vezana za Crnu Goru, čiji je “razvojni put” i najzanimljiviji. Ova stranica je na popularnosti dobila tokom litija SPC u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi vjeroispovesti, da bi nakon što je opozicija pobedila tadašnju vlast oličenu u Demokratskoj partiji socijalista podržavali su predsednika novoformirane vlade Zdravka Krivokapića, i kritikovali Demokratski front i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, optužujući ih da napadaju Krivokapića. Nakon nekoliko meseci ova je stranica žestoko počela da napada Krivokapića, a da podržava one koje su ranije napadali – Demokratski front.

Nakon crnogorske, formirana je verzija stranice za Republiku Srpsku i ona koja deli poziv na večerašnji protest – Bunt Kosmet.

Pozivi fantomskih organizacija na okupljanje u Beogradu, pozivaju se i navijačke grupe 3
foto: Printscreen/Telegram

Bunt Kosmet i Hrabro za Kosmet se vrednosno podudaraju, s tim što je “Hrabro za Kosmet” kritična i prema Aleksandru Vučiću. Nije poznato da li su ove tri „Bunt“ stranice međusobno povezane, mada sve tri imaju isti slogan – „Bunt je stanje duha“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari