Studenti sa četiri kontinenta obeležili Međunarodni dan mladih na Adi Ciganliji 1Ilustracija foto: Stefana Savić

Međunarodni dan mladih u organizaciji studentske organizacije „Svet u Srbiji i Srbija za Srbe iz regiona“ (World in Serbia and Serbia for Serbs from the Region,VSSSR) obeležen je na beogradskoj Adi Ciganliji, uz učešće studenata iz Afrike, Azije, Južne Amerike i Srbije.

Oko 50 studenata iz afričkih, karipskih i drugih zemalja iz Pokreta nesvrstanih zajedno sa srpskim studentima učestvovali su juče u različitim sportskim i plesnim aktivnostima, s ciljem da se pridruže globalnim naporima u promociji zaštite životne sredine i zdravog načina života.

Studentska organizacija VSSSR predvodi studentkinja medicine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Doris Augusta Taravalie iz Sijera Leonea.

„Ovde smo se okupili da obeležimo Međunarodni dan mladih, koji je 20. avgusta, ali smo odlučili da proslavimo sedam dana ranije, zbog našeg rasporeda. Inicijativa studentskog parlamenta VSSSR-a je da organizujemo „Scavenger Hunt“ događaj koja podrazumeva međunarodnu studentsku trku sa biciklima kako bi se upoznali sa znamenitostima Beograda. Svaki tim je takođe morao da se uslika kako stoji ispred odabranih znamenitosti širom grada kao dokaz da se nalazi na tom mestu“, izjavila je Doris za agenciju Beta.

Ona je rekla da su studenti učestvovali i u akciji čišćenja na Adi Ciganliji.

„Pored raznih zanimljivih dešavanja koje smo organizovali, poput fitnes treninga, muzičkog događaja i „Scavenger Hunt“, studenti su učestvovali u čišćenju i naš cilj je da ukažemo da je važno da održavamo našu okolinu čistom“, izjavila je Doris.

Organizovan i fitnes trening za sve prisutne, a student iz Nigerije Musalo Ahamet je izjavio da su za njega sportske aktivnosti veoma važne i u okviru ove manifestacije.

„Ovakvi događaji nas spajaju i podstiču jedinstvo, a naročito kada je tu i sport. Sport je veoma važan pošto podiže naš imuni sistem. Psihološki kada se neko bavi sportom, pomaže mu da obnovi sećanje, da bolje savlada ono što uči i čita tokom svojih studija“, rekao je Musalo.

Potpredsednik udruženja VSSSR-a Džons Akala rekao je da je cilj njihove organizacije dobrobit studenata koji dolaze iz više od 50 zemalja Afrike, Azije i Južne Amerike.

„Pored naših svakodnevnih aktivnosti koji se bave promocijom kulture naših zemalja, takođe želimo da se udružujemo sa studentima iz Beograda i Srbije“, izjavio je Akala.

„Svet u Srbiji i Srbija za Srbe iz regiona“ je stipendijska inicijativa Vlade Srbije koja svake godine privlači strane studente. Trenutno Svet u Srbiji ima preko 30 nacionalnosti zastupljenih u programu, što ga čini najvećom zajednicom stranih studenata u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari