Studenti iz Novog Sada napravili najboljeg robota i osvojili prvo mesto na takmičenju u Francuskoj 1foto: Vlada Vojvodine

Prijem za tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka „Mi“, koji je osvojio prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT, održan je danas u pokrajinskoj Vladi. Sa studentima je razgovarao pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević.

Tim studenata „Mi“ čini 11 članova, studenata druge i pete godine studija. Oni su se u francuskom gradu La Roš sir Jon, krajem maja, takmičili zajedno sa još sto francuskih timova i 21 timom iz 11 zemalja.

Vođa tima, prof. dr Mirko Raković sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju, rekao je da je u pitanju 20. po redu učešće studenata na takmičenju EUROBOT, za koje pripreme traju i po šest meseci.

„Visok plasman koji naši timovi ostvaruju poslednjih godina rezultat je kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata koji stalno unapređuju znanje koje stiču tokom studiranja i opremu sa kojom studenti realizuju robote“, dodao je Raković.

„Sa vama dobijamo ono što predstavlja inovaciju, razvojne sektore u kompanijama i nove tehnologije, koje predstavljaju ohrabrenje, ne samo za nastavno-naučnu delatnost nego i za naš ukupan kvalitet života u godinama koje dolaze“, poručio je Milošević.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Age of Bots“, gde su roboti imnali zadatak da na terenu rešavaju nekoliko zadataka sa sva robota po timu, među kojima su skupljanje i sortiranje uzoraka rude, zamena statue, iskopavanje rude uz predikciju osvojenih poena i pokazivače preciznog kretanja po terenu.

Svi roboti su potpuno autonomni, opremljeni sa mini računarima, senzorima, akutatorima i mehanizmima koje su studenti sami projektovali i izradili.

Pored ekipe „Mi“, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na tom takmičenju učestvovali su i timovi „+381 Robotics“ i „Memristor“.

Vipe informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari