Studenti negiraju političke uticaje 1

Pokretači peticije za odbranu akademske čestitosti, časti i ugleda fakulteta su šest studenata Fakulteta političkih nauka i jedan sa Pravnog, od kojih su neki bliski pojedinim opozicionim predsedničkim kandidatima.

Međutim, studenti tvrde da iza njihove inicijative ne stoje političke stranke, te da su pokrenuli peticiju “u znak revolta” što je veliki broj univerzitetskih profesora potpisao apel podrške predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću.

– Nas sedam drugara je selo i sastavili smo peticiju, revoltirani proglasom kojim je 650 javnih ličnosti podržalo Aleksandra Vučića. Iza peticije ne stoji nijedna organizacija koja podržava određene predsedničke kandidate već je to bio naš lični stav – tvrdi za Danas Luka Višnjić, jedan od pokretača peticije koja je potpisana sa “Studenti Beogradskog univerziteta”.

Višnjić je, podsetimo, kao aktivista organizacije “Drugi krug”, koja okuplja mlade koji podržavaju kandidaturu Vuka Jeremića, nedavno učestvovao na protestu protiv lista Informer. Vuk Velebit, koji je takođe pokretač studentske peticije, sinoć je govorio na završnom mitingu predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

– Svako od nas podržava nekog predsedničkog kandidata, Vuk Jankovića, ja Jeremića, dvojica kolega Belog… ali svima nama je zajedničko što ne podržavamo Aleksandra Vučića. Peticija je naš lični stav kao studenata Beogradskog univerziteta i iza toga ne stoji nijedna organizacija, niti politička partija. Uvek sam verovao da je Fakultet političkih nauka jedan od poslednjih bastiona slobode i zdravog razuma i bili smo iznenađeni kad smo među 650 potpisnika podrške Aleksandru Vučiću videli imena nekih naših profesora – navodi Višnjić, dodajući da su prijatno iznenađeni jer je više od 7.000 ljudi potpisalo peticiju.

Podsetimo, studenti su pozvali celokupnu akademsku zajednicu da potpišu peticiju i da svi zajedno “stanu u odbranu akademske čestitosti, časti, ugleda i dostojanstva naših fakulteta i institucija, kao i ugled svakog poštenog i akademski čestitog studenta”.

“Nakon javne podrške koju su predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću uputili profesori, dekani i rektori univerziteta u Srbiji, mi, studenti Univerziteta u Beogradu, i svih ostalih univerziteta, ne smemo da ćutimo. Pre tri godine utvrđeno je da su ministar unutrašnjih poslova „dr“ Nebojša Stefanović i gradonačelnik Beograda „dr“ Siniša Mali plagirali svoje doktorske disertacije. Tada su mnogi vaši i naši profesori ćutali na grubo kršenje principa akademske čestitosti, a danas ponosno stoje uz Aleksandra Vučića koji je tad branio lažne doktore nauka. Ćutali su kada su prebijani ugledni profesori. Ćutali su kada su gradski fantomi rušili u Savamali. Ćute dok se guši sloboda medija. Ćute na konstantno rušenje institucija i vladavine prava. Ćute na suspendovanje zakona i Ustava naše države. Ali zato, ponosno stoje uz čoveka koji je zaposeo sve institucije, čoveka koji ruši i noću i danju. Mi, studenti, nismo ćutali tad, a ne ćutimo ni sad. Stidimo se svih profesora koji su javno podržali Aleksandra Vučića, a koji su tad sramno ćutali”, piše u proglasu peticije koja je pre nekoliko dana pokrenuta na sajtu peticije24.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari