Studentski tim Beoavia osvojio četvrto mesto u finalu takmičenja “New Flying Competition” 1Foto: Mašinski fakultet

Studentski tim Beoavia osvojio je četvrtomesto u finalu takmičenja „New Flying Competition 2022“ (NFC), na kome su predstavili svoju novu bespilotnu VTLO letelicu „Kos“, na čijoj su izradili vredno radili protekle dve godine.

Pored našeg tima, u finalnoj rundi ovog takmičenja koje je, pod pokroviteljstvom kompanija Lufthansa i Airbus, održano od 22. do 26. septembra u Hamburgu, učestvovalo je još sedamuniverzitetskih timova, sa četiri kontinenta.

U prvoj fazi takmičenja, u kojoj se ocenjivalo tehničko rešenje letelica, učestvovalo je ukupno 36 ekipa iz celog sveta, a projekat naših studenata dobio je visoke ocene, što ih je i odvelo u finale NFC.

„Naš zadatak je bio da osmislimo, dizajniramo i proizvedemotzv. VTLO letelicu koja poleće i sleće vertikalno, a imamogućnost leta poput klasičnih aviona. Pored toga letelica ‘Kos’ je dizajnirana tako da ispuni glavne zahteve takmičenja, što znači da provede 30 minuta u vazduhu uz pomoć autopilota i da tokom tog perioda snimi objekte na zemlji i preračunanjihove tačne koordinate“, kaže David Cvetković, student master studija Mašinskog fakulteta u Beogradu i vođa timaBeoavia.

Mada su postigli značajan uspeh, članovi tima nisu u potpunostizadovoljni, jer su imali mnogo veća očekivanja.

Na prethodnom NFC takmičenju 2020. godine, osvojili su 3. mesto, a sada im je cilj bio da zauzmemu najviši plasman.

Na žalost, nisu bili u mogućnosti da povedu svog pilota, o čemu su obavestili sudijskukomisiju nedelju dana pre takmičenja.

Sudije nisu uvažile njihovu molbu za asistencijom pilota drugih timova, uz obrazloženje da je nepisano pravilo takmičenja da pilot mora da bude član matičnog univerzitetskog tima, odnosno student Univerziteta u Beogradu.

„Tu informaciju smo saznali tek kada smo izašli na pistu. Na taj način, Beoavi nije bilo dopušteno da ,,poleti” i zauzme jednu odvodećih pozicija. Ipak, uspeli smo da zauzmemo 4. mesto i plasiramo se ispred tima iz Hamburga, čija je letelica tog dana takmičenja obavila uspešan let”, kaže naš sagovornik, napominjući da ovo nije kraj projekta i da će u narednom periodu članovi tima raditi na unapređenju letelice, koja je, kako je naveo, odlična platforma za prevoz razne vrste tereta.

VTLO letelica „Kos“ je samo jedan od uspešnih projekta koji je obležio ovogodišnju takmičarsku sezonu Beoavie.

Ovi mladi talentovani ljudi vredno su radili i na izradi transportne bespilotne letelice „Fenkiks“, koju su uspešno predstavili na takmičenju „Air Cargo Challenge 2022“ u Minhenu, kao i naraketi „Aurora 2“ s kojom su osvojilo prvo mesto naovogodišnjem takmičenju „Airbus Sloshing Rocket Competition 2022“ u Španiji.

Beoavia je studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i uspešno predstavlja Srbiju i Univerzitet u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari