Studija Rio Tinta: Brojni negativni uticaji na životnu sredinu 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Beogradski nedeljnik „Vreme“ otkrio je da je kompanija Rio Tinto spremila Studiju o uticaju rudnika na životnu sredinu i da se u tom dokumentu navode brojni negativni uticaji na životnu sredinu, o čemu će objaviti tekst u sutrašnjem broju.

List navodi da su u dokumentu predočeni „hazardi“ koji prete od rudnika, kao i kako kompanija misli da ih spreči, ali da se priznaju i brojni negativni uticaji na životnu sredinu uz navode da iskustvo pokazuje kako je „ekonomsko-sociološki uticaj“ na stanovništvo jedino što donosi benefite.

Kao najbolje rešenje za pribavljanje vode za rudnik navodi se aluvijon Drine, dok bi se otpadne vode, posle prerade, ispuštale u Jadar.

„Planirani sistem za prikupljanje oticaja voda biće potreban niz godina nakon zatvaranja, a možda i zauvek“, navodi se u ovom papiru u koji je „Vreme“ imalo uvid.

Prema dokumentu do kojeg je nedeljnik došao, 2023. godine bi se otkopavale velike količine jalovine, a prva ruda bila bi izvađena 2025. godine.

Kako je naveo nedeljnik, Rio Tinto je izradio dokument pre nego što je u januaru saopštio da odlaže komercijalnu proizvodnju za 2027. godinu zbog „kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari