"Stvaraju se robovi koji umnožavaju kapital pojedinaca": Dragan Ajder iz Zrenjanina čuva uspomene na Jugoslaviju i nekadašnji Dan republike 1Foto: M. P. / Danas

Dan republike, 29. novembar, u bivšoj nam državi SFR Jugoslaviji bio je praznik koji se upečatljivo slavio. Ko nema uspomene na taj događaj, teško da može da razume jugonostalgičare.

I dok je za običan svet to bio dan svinjokolja, za poštovaoce lika i dela Josipa Broza Tita kao i za komuniste u srcu, Dan republike dočekivao se u stavu „mirno“.

A jedan od čuvara vrednosti bratstva i jedinstva svakako je Zrenjaninac Dragan Ajder, koji je u dvorištu porodične kuće pre dosta godina napravio spomen park mini Jugoslavije.

U njemu, koji je osnivač nazvao „Ajderov mali raj“, sve seća na vrednosti i praznike koji su se obeležavali, a jedan takav je i Dan republike., 29. novembar.

„Dok sam živ obeležavaću ovaj praznik, svečano i radno, uz porodicu i prijatelje, koji su naslednici svega onoga što je dobro bilo. Ostajem dosledan tim vrendostima“, kaže Dragan Ajder.

Draganov parkić nalazi se u Ulici Dragutinovačkog odreda, a slobodan plac u dvorištu porodične kuće iskorišten je za formiranje zbirike predmeta i obeležja nekadašnje Jugoslavije.

Dok priča, pokazuje sadržaj svog mini parka, table na kojoj su ispisani najvažniji datumi nekadašnje SFRJ.

„Sa poštovanjem se prisećam svega lepog iz Jusolavije, najlepši deo mog života i moje prodice, a verujem i 90 odsto ljudi koje znam, bilo je u Jugoslaviji. Živeli smo udobno, imali smo dobrostojeću srednju klasu, živeli od svog rada, putovali, planirali, imali perspektivu“, priča Dragan koji je kolekcionar Titovih bista, spomenica, knjiga i predmeta iz vremena socijalizma.

Kaže da se danas sve svodi na robovski rad, da nema više slobodnih proletera koji smeju da iskažu svoj stav.

„Danas više ništa nema od slobodnog vremena, odmora, druženja. Danas se stvara samo kapital i ugožava se radnik, stvaraju se zapravo robovi koji umnožavaju kapital pojedinaca. Mladi se odaju nasilju, a to nije dobro, treba u miru da živimo“, zaključuje Dragan Ajder.

Na izlazu iz Ajderovog malog raja obavezno je pogledati bistu Tita, biblioteku sa knjigama posvećenim tom periodu. Tu se mogu sresti i Ajderovi naslednici i jedan slatki, mali dečak koji se okolo vrzma i koji će od svog dede moći da čuje puno lepih priča.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari