Subotica: Fondacija za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine primila 70 molbi 1Gradska kuća u Subotici, foto: J. Patarčić

Od ukupno 70 molbi za 27 mališana, Fondacija za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine Grada Subotice prošle godine je pozitivno rešila 69 molbi, dok je jedna molba odbijena jer je dete moglo da ostvari pomoć preko Fonda za zdravstveno osiguranje.

Kolika je potreba roditelja za ovom vrstom pomoći, dovoljno govori podatak da je od početka godine Fondacija primila još deset molbi, od kojih je osam rešeno.

Kako objašnjava Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, prosečna starost deteta kome je pomoć neophodna iznosi sedam godina, a svi korisnici pomoći su deca koja boluju od izuzetno teških i hroničnih oboljenja.

“Pristigle molbe su se odnosile na pomoć u nabavci lekova, medicinskih pomagala, troškova rehabilitacije, medicinskih tretmana, nabavke suplemenata, hirurške intervencije, specijalističke preglede, laboratoriju i higijenske materijale”, kaže Ilija Đukanović.

Za rad Fondacije je u ovoj godini iz gradskog budžeta opredeljeno 3,8 miliona dinara, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo izdvojeno 2,9 miliona dinara.

Međutim, kako dodaje naš sagovornik, u toku prošle godine su ova sredstva povećana zbog povećanog broja pristiglih molbi, a takođe je odlukom gradonačelnika, zbog otkazivanja proslave dočeka Nove godine na Gradskom trgu, deo sredstava u iznosu od 400 hiljada dinara preusmeren Fondaciji.

“Ako budu veće potrebe od planiranih sredstava za 2022. godinu, Grad Subotica će u budžetu opredeliti dodatna sredstva za rad Fondacije. Takođe, Odluka o osnivanju i Statut Fondacije omogućavaju fizičkim i pravnim licima da budu donatori, te ovom prilikom pozivam društveno odgovorna preduzeća da pomognu rad Fondacije i uplatom sredstava pomognu u lečenju teško obolele dece i omladine našeg grada”, pozvao je Đukanović.

Fondacija za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine Grada Subotice je osnovana u cilju pružanja pomoći pri lečenju deci i omladini do navršenih 18 godina života.

Pravo na dodelu sredstava imaju deca sa teritorije Grada Subotice, koja su iscrpela sve pravne mogućnosti koje im pripadaju po propisima o zdravstvenom osiguranju, a molbu podnosi roditelj, staratelj ili zakonski zastupnik deteta, koji treba da priloži i medicinsku dokumentaciju, predračune ili račune iz zdravstvenih i farmaceutskih ustanova.

“Kriterijumi za dodelu sredstava Fondacije su stepen, vrsta i težina oboljenja deteta, potom materijalno stanje porodice deteta, broj dece u porodici i da li dete ostvaruje neku vrstu pomoći po osnovu bolesti. Sve pristigle molbe razmatra Upravni odbor Fondacije, koji se sastaje dva puta mesečno i donosi odluku o dodeli sredstava”, poručuje Đukanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari