Subotica: Građani optužuju Grad da ne uklanja grafite, a Grad poručuje da su vlasnici objekata dužni to sami da rade 1Foto: Natalija Jakovljević

Dok građani smatraju da je Grad Subotica odgovoran za uklanjanje grafita sa objekata, pa i onih koji se nalaze van zaštićene gradske zone i onih koji ne potpadaju pod spomenike i javne objekte u gradskoj svojini, Grad poručuje da su vlasnici u obavezi da održavaju čistoću fasada svojih objekata i da sami uklanjaju grafite i razne natpise.

Osim raznih navijačkih natpisa po zidovima se ispisuju i oni sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, zbog čega se redakciji Danasa obratila i jedna naša čitateljka koja nam je poslala fotografiju na kojoj se vidi grafit Ratku Mladiću koji već nekoliko meseci stoji na raskrsnici preko puta Univereksporta, na Palićkom putu.

Iako je, prema svemu sudeći, ovaj posao u nadležnosti građana, da oni sami uklanjaju natpise sa fasada stambenih površina u kojima žive, garaža i drugih površina, ova čitateljka, koja je želela da ostane anonimna, ipak smatra da je to posao nadležnih preduzeća ali da „niko od nadležnih ne reaguje, a svi koji prolaze palićkim putem vide ovaj grafit“.

Martinović: Žvrljotine odraz nekulture

„Grafiti bilo koje vrste ne dolaze u obzir. Opravdavam jedino kada se to uradti na kreativan način, sa dozvolom, ali moramo priznati da je to retkost. Sve ostale žvrljotine su tu samo da nam dokažu nivo nekulture našeg drustva“, kaže za Danas Subotičanka, Silvia Martinović.

Prema njenom mišljenju, ljubavnim izjavama nije mesto na nečijem zidu.

Subotica: Građani optužuju Grad da ne uklanja grafite, a Grad poručuje da su vlasnici objekata dužni to sami da rade 2
Foto: Čitateljka Danasa

„A mislim da bi i navijači mogli na drugi način da pokažu i dokažu ljubav prema svom klubu, na primer, nekim humanitarnim akcijama u bojama kluba“, smatra Martinović.

Dodaje i da ima nultu toleranciju prema nacionalističkim grafitima, protiv bilo koje vere, nacije, boje kože.

“Multikulturalnost treba da bude dar, a ne razlog za vređanje“, ocenjuje ova Subotičanka.

Grafiti samo u jako retkim slučajevima mogu postati deo kulture, kaže ona i dodaje da su u 99 odsto slučajeva ovi grafiti zapravo „žvrljotine po zidovima naših zgrada i kuća“.

„Subotica predstavlja oličenje zapuštenosti“

Iako grafiti predstavljaju urbanu umetnost, način na koji je „oslikana“ Subotica po meni predstavlja oličenje neorganizovanosti i zapušetnosti jednog grada, ocenjuje subotički preduzetnik B.J. koji radi u zaštićenom gradskom jezgru grada Subotice.

„Dakle, Grad je odgovoran za trenutno stanje fasada u Subotici jer ne postoji zainteresovanost nadležnih da se ovaj dugogodisnji problem reši“, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ogromna šteta se nanosi privatnim licima uništavanjem fasada koje kakvim grafitima besmislenog ili političkog sadržaja, dok stambene zgrade podsećaju na „front“ gde se sukobljavaju navijačke grupe.

“Jedno od rešenje za ovu problematiku predstavljaju prekršajne prijave i novčane kazne za pojedince, materijal (farba i sl), kao i društveno koristan rad kako bi se uklonili neprimereni grafiti sa fasada našeg grada“, napominje ovaj lokalni preduzetnik.

Dodaje da podržava smisleno oslikavanje fasada stambenih zgrada, trafo stanica, ali naravno uz saglasnost nadležnih institucija.

Javno preduzeće: Građani dužni sami da uklanjaju grafite sa svojih fasada

U nadležnosti „Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ Subotica je skidanje grafita isključivo sa spomenika i javnih objekata u svojini Grada Subotice.

Odlukom o komunalnom redu je propisano da uredno i čisto stanje spoljnih delova zgrade podrazumeva da isti nisu oštećeni, zaprljani, ispisani, iscrtani grafitima, izlepljeni plakatima, odnosno da na drugi način svojim izgledom ne narušavaju opštu uređenost grada.

Subotica: Građani optužuju Grad da ne uklanja grafite, a Grad poručuje da su vlasnici objekata dužni to sami da rade 3
Foto: Natalija Jakovljević

„O urednom i čistom stanju spoljnih delova zgrade dužan je da se stara vlasnik zgrade, odnosno korisnik zgrade u državnoj svojini. O urednom i čistom stanju zajedničkih spoljnih delova zgrade za kolektivno stanovanje i poslovno-stambene zgrade, dužni su da se staraju svi vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade, odnosno zakupci stanova u državnoj svojini“, navodi ovo preduzeće u svom odgovoru za Danas.

Dodaju da je svaki vlasnik, odnosno korisnik objekta u obavezi da održava čistoću fasade svog objekata.

„Odlukom o komunalnom redu propisana su prava i dužnosti komunalnog inspektora, kao i kaznene odredbe u slučaju postupanja suprotno ovoj odluci“, navodi se u odgovoru.

Odlukom o komunalnom redu takođe su propisani uslovi pod kojima se vrši oslikavanje murala, a o zahtevima za oslikavanje murala odlučuje sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za poslove građevinarstva.

Inspekcija: Kazne za neuklanjanje grafita i natpisa od 5.000 do 50.000 dinara

Poslove inspekcijskog nadzora obavlja sekretarijat Gradske uprave nadležan za inspekcijsko nadzorne poslove.

„Komunalni inspektor u skladu sa ovlašćenjima, nalaže vlasniku zgrade, odnosno skupštini zgrade da izvede radove na dovođenju spoljnih delova zgrade u uredno i čisto stanje“, navode u odgovoru za Danas u Službi za inspekcijsko nadzorne poslove.

Predviđena kazna za pravno lice ukoliko ne postupi po rešenju komunalnog inspektora je 50.000 dinara.

„Za lica koja ispisuju grafite i druge natpise, crta, lepi plakate, prlja ili na drugi način narušava izgled spoljnjeg dela zgrade predviđena je kazna u iznosu od 5.000 dinara“, navodi se u odgovoru sekretarijata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari