Subotica: Obezbeđena oprema za sakupljanje i reciklažu komunalnog otpada 1Nemanja Erceg i Stevan Bakić, foto: Grad Subotica

U Subotici je potpisan Ugovor o davanju na korišćenje opreme za sakupljanje i reciklažu komunalnog otpada, između Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Grada Subotice.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, je rekao da po ovom ugovoru Subotica dobija 720 kanti, zapremine 120 litara, i 20 kontejnera, zapremine 1.100 litara, i da je subotička lokalna samouprava prva od 45 lokalnih samouprava na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine kojoj je dodeljena ta oprema.

„Dobijena oprema je namenjena za uvođenje novih korisnika u organizovani sistem odvoženja komunalnog otpada i doprineće većem komunalnom redu u gradu“, naveo je gradonačelnik u zelenoj Sali Gradske kuće.

Prema njegovim rečima, oko 40 odsto komunalnog otpada sa teritorije grada se odvozi na Regionalnu deponiju, a od naredne godine će se kompletan komunalni otpad odvoziti na tu deponiju, smeštenu između Bikova i Oroma, čime će se, kako je rekao, steći uslovi za početak sanacije nehigijenske deponije „Aleksandrovačka bara“.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nemanja Erceg, je rekao da će u narednom periodu opremu dobiti svi gradovi i opštine u Vojvodini, kako bi se unapredilo upravljanje otpadom i podigao kvalitet života stanovništva.

„Zaštita životne sredine je prioritet, ne samo kada je reč o poglavlju 27 u pregovorima sa Evropskom unijom, nego i kada su u pitanju evidentne klimatske promene, o čemu svedoči sušna godina za nama“, ističe.

Ocenjuje da Vojvodina, kao agrarno područje, mora kroz različite aspekte zaštite životne sredine da smanji štetne uticaje koji dovode do klimatskih promena, a među njima je i neadekvatno odlaganje otpada.

„Neophodno je da se promeni dosadašnja praksa domaćinstava da komunalni otpad odlažu na neodgovarajućim smetlištima, gde se dešavaju česte paljevine, što uzrokuje zagađenje vazduha“, naveo je Erceg.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari