laboratorija, alkoholFoto: pixabay

U Bajmoku, selu nadomak Subotice, pokrenuta je proizvodnja natrijum-hipohlorita, sredstava za dezinfekciju javnih površina i objekata, navodi se u saopštenju koje je uputila ta opština.

Proizvodnja je započeta na inicijativu gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, u prostorijama kompanije „Lukas“ koja je gradu besplatno ustupila pogon, dok je firma „Alex Engineering & Construction“ donirala mašine.

Laban je najavio da će uskoro početi podela dezinfekcijskih sredstava javnim ustanovama, ali i građanima koji su u teškoj materijalnoj situaciji, a naveo je da se uz pomoć dva donirana uređaja može dnevno proizvesti 1.000 litara natrijum-hipohlorita.

U saopštenju se navodi da Svetska zdravstvena organizacija to sredstvo preporučuje kao najefikasnije u uništavanju korona virusa.

Aleksandar Obradović, direktor beogradske firme „Alex Engineering & Construction“, kazao je da je taj rastvor „inače veoma skup“, a da će ga domovi zdravlja, vrtići pijace i druge javne ustanove u Subotici dobijati besplatno.

„Kao firma smo osećali društvenu odgovornost da u kriznoj situaciji pomognemo, jer želimo da zajedno sa gradonačelnikom i Gradom Subotica omogućimo stanovništvu da normalno funkcioniše, koliko je to moguće u ovakvim uslovima“, reklao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari