Subotica: Prošle godine 108 postupaka zbog neplaćanja alimentacije, dvoje u zatvoru 1Foto: Natalija Jakovljević

Sudija Osnovnog suda u Subotici, Daniel Kovač, kaže za Danas da je prošle godine bilo 108 postupaka pred Osnovnim sudom u Subotici koji su pokrenuti zbog krivičnog dela nedavanja izdržavanja, to jest, zbog neplaćanja alimentacije.

„U 108 postupaka ti roditelji nisu, u roku koje je tužilaštvo dalo, dobrovoljno isplatili ostatak dugovanja, pa je onda tužilaštvo pokrenulo krivični postupak. A od tih 108 postupaka, dva učinioca su upućena na izdržavanje kazne zatvora“, navodi Kovač.

Podseća da se tokom parničnog postupka rešavaju porodični odnosi, kada se prilikom razvoda braka utvrdi vršenje roditeljskog prava od strane jednog od roditelja, u slučaju da nije u pitanju zajedničko starateljstvo.

„Uglavnom je praksa da jedan od roditelja vrši samostalno roditeljsko pravo i drugi roditelj se obaveže da plaća na ime doprinosa za izdržavanje maloletnog deteta određeni iznos. On zavisi od okolnosti slučaja, pre svega od potreba deteta i od mogućnosti roditelja“, kaže Kovač.

Subotica: Prošle godine 108 postupaka zbog neplaćanja alimentacije, dvoje u zatvoru 2
Foto: Pixabay/succo

Dodaje da je neki zakonski okvir koji porodični zakon predviđa, a odnosi na zaradu roditelja koji treba da plaća izdržavanje, a da se procenat kreće od 15 do 50 odsto od zarade, dok se iznosi utvrđuju u parničnom i brakorazvodnom postupku.

U slučaju da se roditelj ne pridržava te presude, napominje sudija, majka kao vršilac roditeljskog prava ima mogućnost da podnese krivičnu prijavu tužilaštvu za krivično delo nedavanja izdržavanja, i onda se po službenoj dužnosti uključuje Osnovno javno tužilaštvo u Subotici.

„U slučaju da i posle određenog roka koje tužilaštvo odobri kao dodatan rok da se isplate dugovanja, to ne isplati, u krivičnom postupku se najčešće izriče uslovna osuda okrivljenom, kazna zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo. Izriče se uslovna osuda s posebnim uslovom, da u roku od nekoliko meseci koji sud odredi isplati zaostala dugovanja na ime izdržavanja“, objašnjava Kovač.

Ukoliko ni nakon toga to ne uradi, pokreće se postupak opoziva uslovne osude, koja je već izrečena, i ukoliko se ni tada ne isplate sva dugovanja, upozorava, „onda se okrivljeni i osuđeni upućuje na izdržavanje kazne zatvora“.

Subotički advokat, Robert Sabadoš, kaže za Danas da postoje interesantni razlozi na koje se nesavesni roditelji pozivaju za neplaćanje alimentacije.

Subotica: Prošle godine 108 postupaka zbog neplaćanja alimentacije, dvoje u zatvoru 3
Advokat Robert Sabadoš, foto: FoNet/TV

„Neko kaže da se drugi put oženio i da sada ima još dvoje dece, pa ih izdržava, i da zbog toga ne može da plaća alimentaciju“, navodi Sabadoš.

Kao drugi razlog navode nezaposlenost, koji je jedan od najčešćih razloga za neplaćanje alimentacije, kaže Sabadoš i dodaje da se roditelj poziva na to da nema prihode i da je izdržavano lice.

„U principu ovo nije opravdavajući razlog, ako je zdrav i sposoban, onda treba da plati, bez obzira da li je u radnom odnosu ili nije. Ako radi na crno, bitno je da deci isplati zakonska potraživanja“, ocenjuje Sabadoš.

Prema njegovim rečima, roditelji se pozivaju i na bolest, da imaju neka lekarska uverenja, a često i dalje ostaju u sukobu sa bivšim supružnicima.

„Najčešće nastavljaju ’rat’ sa bivšim supružnicima i kažu da to bivša supruga koristi za neke svoje potrebe a ne za potrebe dece“, priča Sabadoš.

Podseća da ukoliko je jedan mesec izostao, zakonski staratelj deteta može da traži izvršenje i asistenciju tužilaštva, jer ukoliko se ne plaća alimentacija to predstavlja razlog da se uključi tužilaštvo.

„Tužilaštvo postupa efikasno i ljudi se pomalo i plaše toga da ne plaćaju. Tužilaštvo je to ozbiljno shvatilo i dobro rade. Kada im se obratite, oni odmah, automatski kreću u postupak“, kaže Sabadoš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari