Subotičani od sutra mogu da konkurišu za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova 1Foto: J. Patarčić/Danas

Grad Subotica raspisaće u četvrtak, 28. jula, javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova namenjen fizičkim licima, odnosno građanima.

Ovome je prethodio izbor privrednih subjekata, takođe putem javnog konkursa, a kako je objasnio energetski menadžer Slobodan Madžarević, izabrani su izvođači za sve mere, osim za termoizolaciju zidova i tavanica za koju nije stigla ni jedna ponuda tokom konkursa.

Model finansiranja energetske sanacije porodičnih kuća i stanova predviđa sufinasiranje mera u iznosu od 50 odsto, dok ostatak investicije finansiraju građani.

Za ovu namenu Grad Subotica je izdvojio 15 miliona dinara iz gradskog budžeta, koliko i Ministarstvo energetike i rudarstva, što znači da je građanima na raspolaganju ukupno 30 miliona dinara.

Tako će Subotičani za zamenu stolarije, odnosno spoljnih prozora i vrata, moći da računaju na 140.000 dinara po prijavi, što je ujedno i maksimalni iznos za koji mogu da konkurišu.

“To bi značilo da ukoliko je investicija vredna 200.000 dinara, Grad će finansirati 100.000 dinara, a ukoliko je 300.000 dinara, Grad će ući sa 140.000 dinara, a ostatak će plaćati građani”, objasnio je Slobodan Madžarević.

Kada su u pitanju ostale mere, Grad Subotica će kotlove na gas finansirati sa 85.000 dinara, kotlove na biomasu sa 110.000 dinara, toplotne pumpe sa 250.000 dinara, zamenu radijatora i cevnih sistema unutar kuća sa 120.000 dinara, a solarne kolektore koji se korite za pripremu tople vode sa 140.000 dinara po prijavi.

Pravo da se prijave na javni konkurs imaju vlasnici objekta, a ukoliko podnosilac prijave nije vlasnik objekta, potrebno je da pribavi saglasnost vlasnika, tj. svih vlasnika objekta ukoliko ih ima više.

“Kriterijumi obuhvataju postojeće stanje u pogledu termičke izolacije, uzima se u obzir postojeći način grejanja, spoljna stolarija, faktor zauzetosti površine, tj. koliko osoba stanuje na adresi u tom objektu”, pojasnio je Madžarević.

Sva potrebna dokumentacija koju građani treba da pribave nalaziće se u samom javnom pozivu, koji će moći da podignu u Gradskom uslužnom centru ili da preuzmu sa sajta Grada Subotice.

“Vodilo se računa o tome da to zaista budu objekti u kojima građani žive i borave. Prilagaće se račun za struju od poslednjeg meseca gde se traži neka minimalna potrošnja koja je projektovana da jedno domaćinstvo može da potroši, da ne budu kuće i vikendice koje se ne koriste”, kazao je Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj.

On je dodao da će pored ovog poziva, u četvrtak biti raspisan i javni poziv za privredne subjekte koji se bave solarnim panelima, te će nakon toga i ova mera biti dostupna građanima.

“Kroz zamenu stolarije ili instaliranje solarnih panela obezbeđuje se, pre svega, smanjenje potrošnje energije, smanjuju se računi za energiju koju građani izdvajaju, a globalni efekat se ogleda u tome da se smanjuje zagađenost životne sredine”, poručio je Vukelić.

Rok za podnošenje prijava je 25. avgust, a prijave se podnose u zatvorenoj koverti u Gradskom uslužnom centru ili poštom sa naznakom Grad Subotica, Trg slobode 1, za Komisiju za realizaciju i nadzor nad izvršenjem mera energetske efikasnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari