Viši sud u Beogradu trebalo bi danas da odlučuje o sporazumu o priznavanju krivice koje je Tužilaštvo za ratne zločine sklopilo sa Branislavom Mladićem, u čijoj kući je uhapšen haški begunac Ratko Mladić.



Prema ovom sporazumu, Branislav Mladić priznao je da je učestvovao u skrivanju svog rođaka, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, u zamenu za kaznu zatvora u trajanju od jedne, uslovno na tri godine.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ranije je izjavio da Tužilaštvo vodi šest istraga i sedam pretkrivičnih postupaka za pomaganje haškim beguncima Mladiću i Stojanu Župljaninu.

Zasad nisu zvanično potvrđene spekulacije da Tužilaštvo pregovara o priznavanju krivice sa još jednom osobom, osumnjičenom da je pomagala Mladiću u skrivanju u mestu Mala Moštanica kod Beograda tokom 2006.

Kada je reč o sporazumnom priznavanju krivice, slučaj Branislava Mladića, sedmi je po redu u dosadašnjoj praksi Tužilaštva.

Ratko Mladić je uhapšen u selu Lazarevo 26. maja prošle godine, a Branislav Mladić je u razgovoru za jedan dnevni list naveo da ga je skrivao sam tokom pet godina. Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu vodi se ponovljeni proces grupi od deset osoba, uglavnim izbeglih iz RS, optuženih da su Mladiću pomagali u skrivanju od 2002. do 2006. Nastavak suđenja Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, koje je počelo sredinom maja ove godine u Haškom tribunalu, zakazan je za 21. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari