Dejan Milovanović za Danas o 172. večitom derbiju: Utakmica za psihološku prednost, ali ne i za konačnu odluku o prvaku 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dejan Milovanović, dete Crvene zvezde, radovao se pobedama u duelima s Partizanom i patio je zbog poraza, a u istoriju najveće utakmice našeg fudbala se upisao i kao strelac.

U 132. večitom derbiju, 1. marta 2008, prvom koji je igran bez gledalaca jer su crveno-beli, domaćini, bili kažnjeni zbog nereda navijača, postigao je efektan izjednačujući pogodak iz slobodnog udarca s dvadesetak metara. Prekršaj je nad njim bio i načinjen.

Zvezda je u potpunoj tišini svog stadiona pobedila s 4:1. U potonjih 16 godina nikada nije dala najljućem rivalu toliko golova.

Milovanović, kao i svi učesnici naše fudbalske svetkovine, ukazuje da je ishod uvek nepredvidljiv, pa i za okršaj u 172. večitom derbiju, na Marakani, u subotu u 17 časova.

– Kao veliki zvezdaš navijam da Zvezda pobedi. Ali derbi je to, nikada se ne zna. Nikada u derbijima nije bilo bitno ko je gde na tabeli ili ko je u kakvoj formi. Sitnice odlučuju. Nekada i samo jedna greška. Očekujem dobru utakmicu. Neće biti kalkulisanja, siguran sam u to. Izaći će i jedni i drugi visoko, a pogotovo Zvezda koja igra na svom terenu. Iako ova utakmica neće ništa odlučiti, pobednik će biti i u velikoj psihološkoj prednosti. Ali, kao što rekoh, neće biti ništa gotovo jer ima još mnogo do kraja šampionata.

Milovanović, na koga je draž večitog derbija preneo otac Đorđe, takođe nekadašnja uzdanica crveno-belih, smatra da treneri Vladan Milojević i Igor Duljaj ne mogu da nadmudre jedan drugog.

– U derbiju nema taktičkih iznenađenja. Neće ih biti ni sada. Izuzetno se dobro poznaju međusobno. Derbi može da odluči bilo ko. Možda i debitant. Izuzetno sam srećan što se Milojević vratio u Zvezdu, jer je to ipak njegov klub, klub u kome je ostvario svoje najveće trenerske uspehe. I moram vam priznati da mi je baš drago da je jedan domaći trener na čelu stručnog štaba Crvene zvezde jer je uvek poseban odnos sa domaćim trenerom. I vidi se da ova ekipa mnogo bolje komunicira sa Milojevićem nego što je sa Baharom. To i jeste jedan iskorak Zvezde u toku ove sezone. Naravno, uvek ima izuzetaka. Izdvojio bih Valtera Zengu, s kojim smo osvojili duplu krunu 2006. Ali, Zenga je nekako i poseban tip trenera i čoveka.

Naš sagovornik ističe kvalitete jednog igrača u redovima Partizana, a za svoj klub ima posebnu želju.

– Što se „iks“ faktora tiče, teško mi je da prognoziram ko bi to mogao biti. U Partizanu možda Saldanja, jer se pokazao kao vrlo jak adut Duljalja. Na drugoj strani ne znam ko bi to mogao biti, ali bih voleo da se istakne mlad igrač, po mogućstvu domaći, koji je potekao iz Zvezdine omladinske škole.

Prognoza?

– Nikada nisam voleo da prognoziram rezultate, a pogotovo to ne bih radio sa derbijem jer je u pitanju izuzetno nezahvalan posao. Ako insistirate, kao bivši Zvezdin igrač i kapiten rekao bih 1:0 za Zvezdu. Mislim da je to nekako najslađi rezultat u našem derbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari