Sud naložio da se Dijani Hrkalović skine nanogica 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu odlučilo je da Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki MUP- a ukine meru kućnog pritvora.

Ovu meru sud je zamenio blažom merom zabrane napuštanja Beograda, a istovremeno joj je i privremeno oduzet pasoš. Hrkalović će takođe morati svakog ponedeljka da se javlja u policijsku stanicu na Voždovcu.

Hrkalović se u kućnom pritvoru nalazila malo duže od dva meseca, a pet meseci pre toga je bila u klasičnom pritvoru.

Ova mera doneta je nakon što je i poslednji okrivljeni, policijski službenik Milorad Šušnjić izneo odbranu.

Sud naložio da se Dijani Hrkalović skine nanogica 2
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Šušnjić, koji je obavljao funkciju načelnika Policijske uprave Novi Sad, je negirao da je po nalogu Dijane Hrkalović naredio tajno praćenje osuđenog kriminalca Darka Eleza.

– Dijana Hrkalović mi nikada nije naložila da bilo koga stavim na mere, niti bi mogla da mi naloži tako nešto. Razlozi za obradu Eleza sadržani su u naredbi Višeg suda u Novom Sadu, kazao je Šušnjić ističući da sa Hrkalović nikada nasamo nije razgovarao.

Negirajući navode optužnice da je Elez stavljen na fiktivne mere kako bi bio zaštićen od istrage neke druge organizacione jedinice policije, Šušnjić je naveo da zakon dozvoljava da više jedinica istražuje istu osobu. ilustrujući ovu tvrdnju on je naveo da je Elez, osim na merama PU Novi Sad, bio na merama i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), ali bez uspeha zbog “opreznosti objekta”.

Upitan o krivičnoj prijavi koju je zbog pretnji protiv Eleza podneo Želimir Kreštalica, Šušnjić je negirao da je ta prijava završila u fioci. Kako je naveo, po prijavi se postupalo u skladu sa zakonom i o istoj je obavešten dežurni tužilac.

– Jedina radnja koja nije izvršena je oduzimanje mobilnog telefona, upravo jer je bio na merama. Pošto se krivična prijava odnosila na krivično delo ugrožavanje sigurnosti, a istovremeno se Elez istraživao zbog težih dela, odlučeno je da se po prijavi postupa u završnoj fazi te istrage. Tim pre što nije postojala opasnost od zastarevanja, istakao je Šušnjić.

Osim što je tereti da je Šušnjiću naložila fiktivno stavljanje na mere Eleza, optužnica Dijanu Hrkalović sumnjići da je izdala nalog da se odugovlači sa slanjem izveštaja tužilaštvu o veštačenju telefona Veljka Belivuka. Zajedno sa njom i Šušnjićem, optužen je i Dejan Milenković, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode.

Hrkalović je pred sudom negirala krivicu ističući da je nalog da se ne dostavi izveštaj tužilaštvu doneo tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Prema njenim rečima, ona je samo posredovala u komunikaciji između Stefanovića i Dejana Milenkovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari