Sud odbio zahtev da se Mladić pojavi kao svedok 1Foto: EPA/ Mladic_Toussaint Kluiters Pool

Zahtev da bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić svedoči u postupku koji se vodi pred beogradskim Prvim osnovnim sudom na osnovu žalbe uložene protiv oslobađanja desetorice optuženih za pomaganje u njegovom skrivanju dok je bio u bekstvu nije prihvaćen.

 

Apelacioni sud u Beogradu odbio je prošlog petka zahtev odbrane da se Mladić pozove kao svedok koji bi mogao da predoči dokaze u prilog optuženih za pomaganje u njegovom skrivanju dok je između 2002. i 2006. godine bio u bekstvu zbog optužbi za ratne zločine.

Branilac Goran Petronijević tvrdi da svedočenje Mladića može pomoći u oslobađanju optuženih. „On (Mladić) najbolje zna da li ga je neko skrivao i ko“, rekao je Petronijević sudu. Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković, Marko Lugonja i Blagoje Govedarica, u maju 2016. godine oslobođeni su optužbi za pomaganje u skrivanju Mladića.

Oni su optuženi da su pomagali Mladiću u različitim vremenskim periodima između 2002. i 2006. godine, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izdao nalog za njegovo hapšenje. Oslobođeni su jer je sud utvrdio da je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja. U prethodnim fazama ovog slučaja, svi optuženi, osim Marka Lugonje, nekadašnjeg visokog vojnog zvaničnika VRS, negirali su da su pomagali Mladiću. Optuženi Stanko Ristić izjavio je u petak pred sudom: „Ja sam nevin.“ Ostali su takođe negirali krivicu. Apelacioni sud sada treba da razmotri presudu.

U optužnici je kao glavni organizator skrivanja bio naznačen oficir VRS Jovo Đogo, ali je on tokom suđenja preminuo.

Hapšenje

Mladić je uhapšen 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina, nakon 16 godina provedenih u bekstvu. Pred Haškim tribunalom sudi mu se za genocid u Srebrenici, za proterivanje Bošnjaka i Hrvata kroz BiH, koje je dostiglo nivo genocida u nekoliko opština u BiH, za terorisanje građana Sarajeva i za uzimanje mirovnih vojnika UN za taoce. U decembru prošle godine pred Tribunalom su završne reči izneli i Tužilaštvo i odbrana. Izricanje presude Mladiću planirano je u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari