Sud odbio zahtev Veseljija za privremeno puštanje na slobodu 1Foto: EPA-EFE/Peter Dejong

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu, objavio je danas Kossev.

Sudija za prethodni postupak je uvažio kao bitne argumente odbrane da Kadri Veselji neće pokušati da izbegne pravdu ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, ali naveo i da ti argumenti samo umanjuju, ali ne i uklanjaju u potpunosti opasnost od bekstva.

On je dodao da se ne mogu zanemariti sve bitne funkcije koje je ranije obavljao Veselji, njegova veza sa obaveštajnim službama, kao i podrška koju ima od drugih pripadnika „OVK“.

Sudija je takođe naveo i da smatra da postoji rizik od toga da bi, ukoliko bi bio pušten, Veselji mogao da pokuša da opstruira pravde i zastraši svedoke, a posebno je istakao činjenicu da je Veselji, kao i njegova odbrana, zahvaljujući postepenom obelodanjivanju predmeta Tužilaštva sada mnogo bolje upoznat sa tim ko bi mogao da pruži eventualne dokaze protiv njega.

Giju je istovremeno odbacio argument odbrane da Veselji to neće činiti, a da to dokazuje činjenica da je pozvao one koji ga podržavaju da ne zastrašuju svedoke i opstruišu istragu.

Sudija je izneo zaključak da su zabrinjavajući pokušaji Vlade Kosova da izvrši neprimereni uticaj na svedoke Tužilaštva, navodeći „neproporcionalni“ iznos isplate of 40.000 evra Ljahiju Brahimaju, u poređenju sa drugim licima u njegovom položaju kojima su na ime pravne pomoći isplaćeni iznosi od 13.000, 10.000 i 7.000 evra.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšen su u Prištini 4, odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a pošto im je potvrđena optužnica u 10 tačaka.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat, odnosno za ratne zločine nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i za zločine protiv čovečnosti, kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari