Gazprom ruska naftaFoto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Ukrajinska državna gasna kompanija Naftogas saopštila je u četvrtak da je arbitražni sud u Hagu naložio Moskvi da plati 5 milijardi dolara odštete zbog nezakonite eksproprijacije njene imovine na Krimu, poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine, piše Hina, prenosi N1 Hrvatska.

Generalni direktor Naftogasa, Aleksij Černišov, nazvao je presudu arbitražnog suda „ključnom pobedom na energetskom frontu“ i rekao da očekuje još odluka u korist Ukrajine.

„Uprkos pokušajima Rusije da ometa pravdu, arbitražni sud je naredio Rusiji da Naftogasu nadoknadi gubitke od 5 milijardi dolara“, saopštila je ukrajinska kompanija.

„Rusija sada mora da se pridržava ove odluke u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom pravu“, dodaje se u saopštenju.

Rusija je anektirala poluostrvo Krim 2014. godine, što je izazvalo talas zapadnih sankcija. Naftogas je pokrenuo arbitražni postupak sa još šest kompanija iz svoje grupe u oktobru 2016.

Tim Eš, analitičar u BlueBai Asset Management, rekao je da je presuda „ogromna pravna pobeda Ukrajine“ i da misli da će ih biti još.

Naftogas je u pregovorima sa investitorima o restrukturiranju duga kako bi se kompanija izvela iz stečaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari