Sud u Zaječaru: Stavljanje pištolja pred novinara nije ugrožavanje bezbednosti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Viši sud u Zaječaru potvrdio je presudu Osnovnog suda u Boru kojom se Zoran Maksić, nekadašnji glavni urednik televizije Bor, oslobađa optužbe da je prošle godine u lokalu u Boru ugrozio sigurnost direktora Radio-televizije Bor Vladana Novovića, time što je pred njim izvadio pištolj i stavio ga na sto, saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

Prvostepeni sud je prihvatio iskaze svedoka da Novović te noći u borskom lokalu nije delovao „uplašeno“, „uznemireno“, niti se ponašao „neuobičajeno“, te da se izvedenim dokazima ne može tvrditi da je Maksić izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti osobe koja obavlja posao u oblasti javnog informisanja, navodi se u presudi u koju je UNS imao uvid.

Maksić je pred sudom negirao da je Novoviću pretio zbog novinarskog rada, rekao je da nije „mahao“, već da je izvadio pištolj koji je bio na susednom stolu petnaestak sekundi, posle čega ga je vratio u džep jakne, što je sud u celosti prihvatio.

Novović je, međutim, naveo da mu se Maksić te noći u više navrata obraćao, kritikujući rad Radio-televizije Bor jer ne objavljuje priloge o javnim skupovima u tom gradu, te da on na te „provokacije“ nije odgovarao, kao i da se uplašio kada je Maksić, pod dejstvom alkohola, izvadio pištolj.

UNS podseća da je Osnovno javno tužilaštvo u Boru podiglo optužnicu protiv Maksića zbog sumnje da je 9. februara prošle godine, u lokalu „Antić“ u Boru, ugrozio sigurnost direktora Radio-televizije Bor koji obavlja posao u oblasti javnog informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.