Sudije i tužioci napustili konsultacije o izmenama Ustava

* Dijalog napustilo Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Komitet pravnika za ljudska prava - JUKOM, Centar za pravosudna istraživanja i Beogradski centar za ljudska prava
Nezadovoljni odsustvom dijaloga strukovna pravosudna udruženja odbila da daju legitimitet Ministarstvu pravde

Ostavite komentar


  1. Navodna priča o bezalternativnom srljanju ka EU je najobičnija mantra nesposobnih a alavih. Samo pravosuđe da se gleda u EU ne možemo ući ni za 777g, ono je ispod dna, a priprema se da bude potpuna logistika organizovanom političkom i svekolikom kriminalu. Alibi za nesposobnost i nacionalnu neprosvećenost je neka kvazi nadnacionalna EUroslavija, a u suštini se jako dobro zna da nas i neće i da nismo za tamo, ali, dok narod trpi mogu da mu se zavrću uši i prazne džepovi.

  2. Danas je predstavnik Ministarstva pravde rekao kako "samozvani stručnjaci", bojkotuju debatu o ustavnim promenama. Sramno je sudije, tužioce i sudijske pomoćnike nazivati samozvanim stručnjacima jer je pravosudje jedina profesionalna grana vlasti. Poslanik i ministar može da bude svako sa partijskom knjižicom i kupljenom diplomom. I upravo ovo govori više o onome ko je to izgovorio. Bahatost.

  3. Hoćemo da se tužioci i sudije nižeg ranga biraju na opštim izborima kao nestranački kandidati. Na taj način će za svoj rad odgovarati samo biračima, a ne političkim partijama.

  4. Mislite da će ovo napuštanje konsultacija od strane sudija i tužilaca da utiče na Ministarstvo? Kada je pripreman nacrt Zakona o izvršenju i obezbeđenju, radnu grupu su napustili predstavnici Komore izvršitelja jer niko nije da sasluša predloge izvršitelja. Valjda je logično da onaj ko sprovodi izvršenja na terenu, zna kakva je situacija, u kontaktu je sa strankama i zna šta treba izmeniti da bi postupak, s jedne strane, bio efikasniji, a, s druge strane, da bi se zaštitila prava dužnika, bude i najpozvaniji da predloži izmene i dopune zakona. Ali neeee – službenik Ministarstva (koji nikada nije izašao "na teren") najbolje zna šta i kako treba menjati. Zato je i donet ovakav katastrofalan zakon. Ako tako bude i sa Ustavom…..

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.