Sudije i tužioci traže da Ministarstvo pravde reši pitanja plata i Visokog saveta sudstva 1foto Aleksandar Roknić Danas

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) ocenilo je danas da Ministarstvo pravde mora što pre rešiti sporna pitanja u nacrtima novih sudijskih zakona, a to su sudijske plate i sastav i uloga Visokog saveta sudstva (VSS) koji će birati i razrešavati sudije.

UST navodi u saopštenju da je „Venecijanska komisija (Saveta Evrope) u najnovijem mišljenju navela da je poštovan značajan deo njenih preporuka iz oktobra 2022. godine, ali već u sledećem stavu navodi da i dalje postoje nejasnoće u vezi sa ulogom Ministarstva pravde u nadzoru odredjenih oblasti rada sudova, uloge predsednika sudova u kontekstu ‘sudske uprave’, ovlašćenja predsednika viših sudova u odnosu na predsednike nižih, zatim u vezi s medjusobnim odnosom disciplinskog postupka i postupka za razrešenje sudija, kao i uloge VSS u tim postupcima“.

Dalje se kaže da je Venecijanska komisija ukazala i da je sastav VSS „nedovoljno rešeno pitanje“ u smislu „načina za prevazilaženje potencijalno politički homogene strukture dela VSS“, a ukazala je i na pitanje značaja budžetske i kadrovske autonomije pravosudja za njegovo pravilno funkcionisanje i nezavisnost.

„Godinama već ističemo da samo VSS, koji samostalno uredjuje svoj sistem i ima za to sredstva na raspolaganju, može da odgovara za efikasno, samostalno i nezavisno sudstvo, a da je Venecijanska komisija navela da je u nacrtu Zakona o sudijama učinjen korak unazad jer se ne uvode nikakva merila za plate sudija“, konstatuje UST.

Venecijanska komisija smatra da bi adekvatno rešenje bilo da osnovica za obračun i isplatu sudijske zarade „ne može biti manja od prosečne neto zarade zaposlenog u Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove pre usvajanja predloga budžeta za narednu godinu“.

Novi zakoni o sudijama, uredjenju sudova i VSS donose se u skladu sa ustavnim amandmanima koji su usvojeni u februaru 2022. godine, dok ali u radnim grupama za izradu nacrta tih zakona predstavnike ;nisu imali Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Udruženje sudija prekršajnih sudova i Forum sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari