Sudije uplašene, Vlada obmanjuje javnost 1Foto: FoNet TV FoNet

Isključivu odgovornost za katastrofalno stanje u pravosuđu snosi Vlada Srbije. Ona, sa jedne strane, daje subvencije preduzećima gubitašima a pravosudni organi nemaju osnovna sredstva za funkcionisanje.

Vlada neće da zaposli dovoljan broj ljudi. Imamo premalo zaposlenih za ogromnu količinu posla, čime nas vlast namerno usporava – kaže za Danas Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije, koji danas započinje jednosatni štrajk. U štrajk stupaju svi pravosudni organi Beograda, a građani će putem letaka dobiti odgovore u vezi sa tim ko je u stvari kriv za stanje u pravosuđu.

Naša sagovornica ističe da su sudije dovedene u takvu situaciju da ne smeju javno da iskažu svoje mišljenje, „jer su katastrofalne reforme pokazale da vlast može da im radi šta hoće, pa i da ih otpusti mimo Ustava i zakona“.

– Takođe, svedoci smo toga da kad neko „iskoči“ od sudija, štrči, jednostavno bude odstranjen. Sada se kroz blato provlači sudija Miodrag Majić, a pre njega bilo je sličnih slučajeva. Scenario je isti, prvo se u javnosti smišljeno navlači bes građana, sudije se provlače kroz brojne afere, pa mnogi i odustaju od pokušaja da bilo šta kažu – naglašava Milošević. Ona dodaje da se situacija sa pravosuđem u Srbiji može opisati kao „pravda u pokušaju“.

– Građani su opravdano besni, ali oni ne mogu da dođu ni do jednog predstavnika vlasti koji donosi odluke o pravosuđu, pa svoju isfrustriranost iskazuju na zaposlenima jer sa njima imaju prvi kontakt – naglašava Milošević.

Pravosudni organi Beograda stupaju u štrajk prvenstveno zbog zabrane zapošljavanja, koja se u pravosuđu striktno primenjuje, a pritom, prema rečima naše sagovornice, Vlada obmanjuje i domaći i inostranu javnost i institucije.

– Vlada Srbije navodno štedi, ne zapošljava, smanjuje broj zaposlenih a u stvari se reklamira MMF- u i EU navodnim smanjenjem administracije. Sa druge strane, uvećava broj angažovanih po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, koji se zvanično vode kao nezaposleni. Za razliku od Zakona o radu, Zakon o osiguranju za slučaj nezaposlenosti ta lica po ugovoru smatra zaposlenima, jer ostvaruju pravo na naknadu nakon prestanka radnog odnosa. Zavod za statistiku njih računa u zaposlene i predstavlja da je smanjena stopa nezaposlenosti, što opet državi ide u prilog – ističe Milošević, dodajući da se država na taj način poigrava i zakonima i zaposlenima. Milošević objašnjava da u pravosuđu ima 750 upražnjenih mesta, dok istovremeno određen broj ljudi i po 18 godina radi na određeno vreme.

Advokati osudili kampanju vlasti protiv sudije Majića

Beograd – Advokatska komora Beograda saopštila je da najoštrije osuđuje orkestriranu hajku koja se protekle nedelje vodila protiv sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića. AKB je pozvala advokate, sudije, tužioce, javne beležnike i javne izvršitelje da ustanu u odbranu nezavisnosti i slobode misli.

„Svaki sudija je, pre svega, slobodan čovek i građanin, a njegova društvena uloga je, pored ostalog, i da javno učestvuje u raspravama o predlozima novih zakona“, ističe se u saopštenju koje je potpisao predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić. Dodaje se da su „primitivizam i uvrede kojima je izložen sudija Majić u Narodnoj Skupštini ogledalo našeg društva i odraz nedemokratskog karaktera vlasti“. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari