Sudije Ustavnog suda položile zakletvu u parlamentu 1Foto: Stefana Savić

Pred predsednicom parlamenta Majom Gojković devetoro novoizabranih sudija Ustavnog suda Srbije položilo je danas zakletvu.

Polaganju zakletve u Skupštini Srbije prisustvovali su i predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović, kao i zamenik predsednika Ustavnog suda Srbije Goran Ilić.

Zakletvu su položili Snežana Marković, Milan Škulić, Miroslav Nikolić i Jovan Ćirić, koje je Skupština 16. decembra izabrala za sudije Ustavnog suda, sa liste od osam kandidata koju je predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Zakletvu su položili i Dragana Kolarić, Tijana Šurlan, Vesna Ilić Prelić, Tatjana Babić i Tamaš Korhec, koje je za sudije Ustavnog suda imenovao predsednik Srbije sa liste od 10 kandidata koju je utvrdila Skupština Srbije.

Predsednica parlamenta Maja Gojković nakon polaganja zakletve poželela je sudijama uspešan rad, navodeći da veruje da će suditi nezavisno i nepristrasno, po svojoj savesti i da će doprineti reformi pravosudnog sistema u cilju stvaranja modernog i efikasnog pravosuđa.

Ustavni sud čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, a devetoro sudija izabrano je umesto sudija kojima je istekao mandat i jednog zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari