Doktori koji su prijavili korupciju i zloupotrebe u slučajevima rekonstrukcije dva kliničko-bolnička centra, zatim u Institutu za onkologiju Vojvodine, Zdravstvenom centru „Studenica“ iz Kraljeva, Službi hitne medicinske pomoći u Beogradu progonjeni su od države i poslužili su kao pokazna vežbe kako bi se drugi lekari uplašili i kako se ne bi usudili da i oni progovore o korupciji, zaključeno je na jučerašnjem okruglom stolu „Korupcija u zdravstvu i institucionalni progon lekara uzbunjivača“, koji je organizovala NVO Doktori protiv korupcije.

Zaključci u vezi sa četiri pomenuta slučaja biće poslati Evropskom parlamentu (EP) i uputiće se zahtev da se ove afere uvrste u sledeću rezoluciju EP o priključivanju Srbije Evropskoj uniji, kao što je to bio slučaj sa 24 sporne privatizacije.

Dragana Jovanović, bivša gradska sekretarka za zdravstvo, govorila je o mehanizmima progona uzbunjivača u aferi Hitne rekonstrukcije 20+1 bolnica u Srbiji, posebno o rekonstrukciji KBC „Zemun“ i KBC „Zvezdara“, za koji je dobijen kredit Evropske investicione banke. Ona navodi da je sve počelo još 2003. godine osnivanjem implementacione jedinice Ministarstva zdravlja, za šta je potrošeno 2,5 miliona evra.

– Projekat rekonstrukcije počeo je tako što su aneksi ugovora imali različit sadržaj u odnosu na osnovne ugovore i u suprotnosti sa zakonom. Kada su prebačena osnivačka prava na Grad Beograd, sklopljeni su protokoli i ugovori, čime je prebačeno na Grad da se njegovim sredstvima završi rekonstrukcija. Pritom, finansiraju se već izvedeni i neizvedeni, naknadni i nepredviđeni radovi na rekonstrukciji od dva miliona evra, a veći deo tih radova rađen je bez prethodno obezbeđenih sredstava – kazala je Jovanovićeva. Ona je kao gradska sekretarka imala uvid u dokumentaciju, te je tako uvidela sve nepravilnosti i zatražila izveštaj CIP-a, čime se došlo do zaključka da se kasni sa završetkom radova, da je svrha novca preinačena, te da je sve rađeno u suprotnosti sa zakonima o investicionoj izgradnji i javnim nabavkama. Inače, radovi ni do danas nisu završeni.

– Ja sam svojevremeno nadležnim institucijama prosledila svu dokumentaciju, ali ono što je usledilo jeste veliki broj tužbi za klevetu i zloupotrebu službenog položaja. Tužbe su podneli bivši ministar Tomica Milosavljević, državna sekretarka Nevena Karanović, Ivo Berisavac, bivši direktor KBC Zemun, kao i bivša direktorka Doma zdravlja Mirijevo, a pozive povremeno pokušavaju da uruče i policijske patrole – dodala je Jovanovićeva. Prema njenim rečima, Srbija će kredit za rekonstrukciju od 200 miliona evra otplaćivati narednih 20 godina.

Bojana Bokorov, doktorka koja je prijavila korupciju na Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV), ukazala je da Vojvodina ima dva miliona stanovnika, a da godišnje ima po 9.000 novih onkoloških bolesnika, i da je za 6.000 potrebno zračenje.

– Zbog nedostatka aparata za zračenje i kadra, oko 4.000 bolesnika nikada ne dođe do zračenja. Uprkos deficitu, IOV je organizovao preprodaju 400 mesta za zračenje inostranom osiguranju za više od milion evra – rekla je Bokorov.

Goran Kuševija, bivši načelnik Službe anesteziologije u ZC „Studenica“, nedavno je od Agencije za borbu protiv korupcije zatražio status uzbunjivača, jer je, kako je rekao, njegov progon počeo javnim ukazivanjem na zloupotrebe i kršenje zakona sada već bivšeg direktora ZC Dragana Arsića.

– Arsiću je svojevremeno stigao dopis iz Ministarstva zdravlja da se više ne vrši fakturisanje vojnim osiguranicima, jer se Ministarstvo dogovorilo sa Ministarstvom odbrane da se fakturisanje vrši direktno. Međutim, „Studenica“ je to fakturisala i RFZO-u i vojsci, što je utvrđeno kontrolom, pa su nam u periodu od godinu dana oduzimali 26 miliona dinara, što je dovelo do smanjenja plata, ali i do kašnjenja isplata – naveo je Kuševija. On je govorio i o zloupotrebama na odeljenju hemodijalize, gde je zbog nabavke lošeg rastvora povećan broj umrlih. Takođe, Kuševija je pokazao i fotografiju četvrtog sprata kraljevačke poliklinike, koji je izgrađen pre nekoliko godina i u koji je utrošeno bezmalo 300.000 evra.

Prozivka ministarstava

Draško Karađinović je na početku prozvao predstavnike Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde i Agencije za borbu protiv korupcije, ali oni nisu bili prisutni. S druge strane, kako je naveo, organizatori su dobili poziv iz Sekretarijata predsednika Srbije, koji su se izvinili zbog nemogućnosti da prisustvuju okruglom stolu, ali su pružili punu podršku njihovom radu. Prisutna je bila i Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, koja je istakla da je u borbi protiv korupcije presudno postojanje nezavisnog sudstva, koje danas u Srbiji ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari