Sudski savet Kosova najavljuje obraćanje Ustavnom sudu zbog namere o proveri sudija 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Predsednik Sudskog saveta Kosova (SSK) Albert Zogaj je saopštio da je kategorično protiv provere koji Ministarstvo pravde namerava da sprovede i da će se zbog mogućih problema u tome kako je zamišljen obratiti Ustavnom sudu Kosova.

Protivljenje proveri predstavnici SSK i Tužilačkog saveta su i danas izrazili bojkotom sastanka na tu temu kome je prisustvova i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Po Zogajevim rečima, Ministarstvo pravde koje je započelo rad na ustavnim promenama, nema stručnu osnovu, a vlada, skupština i druge institucije nisu dobile pouzdanu ekspertizu o ustavnim promenama koje utiču na pravosuđe, tako da provera apsolutno podriva nezavisnost sudstvo.

On ocenjuje da proces provere ne podržavaju, kako se to čini i navodi u izveštaju EK, ali podržava druge interne mehanizme koji su preporučeni, poput izmena zakona o sudovima i onog o disciplinskom postupku protiv sudija i tužilaca.

Štaviše, prema njemu SSK priprema verifikaciju rada sudija koja će biti trajna.

„Veoma sam uveren da će u naredne dve godine biti sudija koji neće moći da prođu kroz proces provere jer to zahteva trajno i vremensko i stručno zalaganje, a svaki sudija koji ne može da postigne učinak po standardima sigurno će biti razrešen funkcije sudije“ – kaže Zogaj, a prenosi agencija telegrafi.com.

Čak i ukoliko u skupštini Kosova bude dovoljno glasova za ustavne amandmane, za koje procenjuje da ih neće imati, sudije neće biti predmet provere, jer promene mogu biti u suprotnosti sa Ustavom i predstavljaju mešanje u nezavisnost pravosudnog sistema, kao i zbog činjenice da mnoge sudije imaju stalni mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari